David Albahari dobio nagradu „Isidora Sekulić“, a Jovan Zivlak „Vaska Popu“

U svečanoj sali Skupštine grada danas je Davidu Albahariju uručena nagrada “Isidora Sekulić” za roman “Životinjsko carstvo” (Čarobna knjiga, 2014) koju dodeljuje Fond Isidora Sekulić i Opština Savski venac, a žiri je predsedavao u sastavu: predsednik Branko Kukić i članovi žirija prof.dr. Biljana Dojčinović i Alen Bešić.

Albahariju je predsednik Fonda, književnik Ratko Adamović uručio povelju, dok je novčani iznos primio od predsednika opštine Dušana Dimčića.

Primajući priznanje, Albahari je održao kratku besedu naslovljenu “Pisci, čitaoci i nomadi” u kojoj je konstatovao da nagrade nazvane po autorima navode pisca – dobitnika da se upita šta ga čini sličnim tom autoru, a šta, pak, različitim od njega.

“Ocena do koje dođe može naravno da bude samo odraz pogrešnih uverenja nagrađenog, ali može isto tako da ga navede da tog autora, pa samim tim i samog sebe vidi u sasvim drugačijem svetlu”, rekao je Albahari.

Prema njegovim rečima, Isidora Sekulić je, smatraju znalci, stvarala mimo utvrđenih tokova u srpskoj književnosti.

Umesto odsutnog predsednika žirija, obrazloženje odluke pročitao je Alen Bešić. On je rekao da je na konkurs stigla 51 knjiga a da je u uži izbor uvršteno devet, dok je u najužem izboru ostalo pored nagrađenog dela, zbirka eseja Gordane Đerić “Pisci i pitanja – antropološkiu eseji” i knjiga dr. Jelene Pilipović “Locus Amoris”.

Žiri je odluku doneo većinom glasova i u obrazloženju je istakao da se kratki roman “Životinjsko carstvo” izdvojio visokim spisateljskim profesionalizmom u svakom pogledu.

“Ispisan rukom izgrađenog pisca, ovaj roman zasnovan je na toposu „pronađenog rukopisa“ i najvećim delom ispripovedan glasom sveznajućeg ili dramatizovanog naratora poznatog pod nadimkom Tigar, koji spada u red tipično albaharijevskih paradoksalnih pripovedača”, naveo je žiri.

“Odličan dijagnostičar ideološko-sociološke klime datog istorijskog trenutka i naše svakodnevice, Albahari, izbegava svaku vrstu dociranja jasnog ideloškog ili političkog opredeljenja iako je interpretirajuća svest koja odlikuje priču nesumnjivo angažovana, ali u smislu humanističkog istraživanja ljudske prirode, etičkih imperativa što se nenametljivo ostvaruje kroz grotesku, svojevrsni galgenhumor, lirske pasaže, i parodiju”, stoji u obrazloženju odluke.

—————————————————————————

Nagradu „Vasko Popa”, koja je osnovana 1995. godine, dobio je Jovan Zivlak (1947), za knjigu „Pod oblacima” (Izabrane i nove pesme 1979–2014), koju je objavila izdavačka kuća „Adresa” iz Novog Sada. U najužem izboru bile su i knjige Zlate Kocić „Belo pule”, Ibrahima Hadžića „Duge senke kratkih pesama”, Radivoja Šajtinca „Pseća suza” i Nenada Šaponje „Postoji li dodir tvoje duše?”.

Stručni žiri u sastavu Milovan Vitezović, Duško Novaković i Dragan Jovanović Danilov od 67 pristiglih zbirki sačinio je uži izbor od pet pesnika koji su se ove godine takmičili za titulu najbolje.

U obrazloženju žirija navodi se da je Zivlakova knjiga ”Pod oblacima” metafizički odraz o opsesivnim temama. Kroz putopise on je brusio oštrinu posmatranja stvarnosti, a posmatranje je za ovog pesnika najfiniji odraz duhovne nadahnutosti. Jovan Zivlak je danas naš najprevođeniji živi pesnik, što ga takođe neraskidivo vezuje sa Vaskom Popom.

U poeziji Jovana Zivlaka, rekao je Dragan Jovanović Danilov, koji je pročitao obrazloženje žirija, nema revolucionarnih promena preko noći. Nema kod ovog pesnika avanturističkih radikalnosti, niti leksičke raskoši i bogatstva, već pre poštovanja jedne usredsređene simboličke i jezičke ekonomije koja odlično poznaje moć reči. Zivlakove pesme prožima jedinstvena opsesivna metafizika. Još od svojih prvih zbirki pesama objavljenih kod uglednih izdavača – „Prosvete” i Nolita – Zivlak je fiksirao sve bitne elemente svog poetskog pisma. Od tada, on ih postupno nadograđuje, da bi u svojim najnovijim knjigama dospeo u blizinu pripovedne i putopisne narativne pesme u kojoj se spajaju i izmiruju prostori duboko lične halucinacije i predeli žuđenih gradova. Prostor ostrva, čiju ezoteriju ovaj pesnik duboko oseća i lična sabranost i samonadzor.

Zagovarajući govor iz sićušnosti i margine, koja odozdo posmatra svet, iz knjige u knjigu, dodaje D. J. Danilov, Zivlak je brusio oštrinu posmatranja stvarnosti. A posmatranje je za pesnika najfiniji oblik razmišljanja. Sve se ovo jasno očituje upravo u nagrađenoj knjizi. Ova knjiga, na najlepši način, potvrđuje Zivlakovo apartno mesto u našem savremenom pesništvu, kao i činjenicu da je ovaj pesnik, esejista i izdavač velike duhovne nadahnutosti, napisao neke važne pesme trajne vrednosti u srpskom jeziku.

Pesnička nagrada „Vasko Popa“ jedan je od poslednjih bastiona savremene srpske poezije. Za ovih 20 godina koliko postoji,  ukazala  je na  neka od najvećih pesničkih imena današnjice poput Ivana V. Lalića, Stevana Raičkovića ili Ljubomira Simovića. Hemofarm Fondacija je dve decenije  veran pratilac ove nagrade. Zajedno sa njom ušli smo u treću deceniju postojanja, u kojoj ćemo se truditi da ostanemo podrška pravu na kvalitenu pisanu reč i duhovni govor kroz poeziju – istakla je Suzana Đorđević, direktorka Hemofarm Fondacije, koja je darodavac nagrade.

Nagrada, koja se sastoji iz povelje i novčanog iznosa (darodavci su Fondacija „Hemofarm”, Skupština opštine Vršac i Agencija „Đorđević”), biće uručena Jovanu Zivlaku u Vršcu, 29. juna, na rođendan Vaska Pope.

izvor: politika.rs/b92.net/blic.rs

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: