Šta čitaju oni koji pišu: Alen Brlek “U zatvoru obično ima knjižnica pa bih tamo ponio dosta praznih papira da u svakom trenu mogu pisati u nastojanju shvaćanja otkud mene na doživotnoj” - Alen Brlek

Vaše najranije sećanje na knjigu i čitanje?

Otkako znam za sebe, okruženi smo knjigama. Najranije sjećanje na knjigu mi je traženje najkraćeg outa od vrha do dna stranice, između riječi, dok još nisam znao čitati, a na samo čitanje nemam određeno sjećanje. Jednostavno je oduvijek prisutno, sjetiti se prvog mi je u ravni sjetiti se prve riječi.

Koju knjigu biste nazvali knjigom vašeg odrastanja?

Zločin i kazna. Ne znam koliko sam puta pročitao tu knjigu, ali obilježila je moje čitanje poprilično. U jednom sam trenu skupljao sva izdanja do kojih sam mogao doći.
Kom piscu/spisateljici (ili knjizi) se redovno vraćate i zašto?

Opet Dostojevski, i Dubravka Ugrešić. Dostojevskom jer me nešto u njegovim djelima tješi, a način na koji je ispisivao likove oduševljava i danas, a Dubravki Ugrešić jer mislim da nema mnogo toliko bitnih autorica i autora danas, s tako čistim i bogatim uvidom u prošlost, sadašnjost i ljude.

Knjiga koju nikako niste uspevali da pročitate do kraja?

I koju još ne uspjevam – Uliks.
Knjiga koju biste voleli da je nikada niste pročitali?

Dosta suvremenih zbirki poezije.
U svetu kojeg književnog dela biste voleli da živite?

Da je izvedivo, živio bih u slikama neke od pjesama Celana ili Anke Žagar.

U kojim situacijama zažalite što nemate knjigu pri ruci?

Svaki put kad se nađem u nekom redu ili čekaonici. Suludo…

Da imate svoju izdavačku kuću, koju knjigu, ili kojeg pisca/spisateljicu biste prvo objavili?

Uh, teško je odabrati, zaista. Fokusirao bih se na autore i autorice koji stvaraju u ovom trenutku u regiji, a koje se iz nekog razloga uporno previđa, dok se objavljuju budalaštine.

Koju knjigu biste voleli da ste vi napisali?

Volio bih da sam napisao bar trećinu knjiga za koje sam imao ideju. Nažalost, nisam skriboman, sve prvo “pišem” u glavi pa dobar dio toga i ostane tu, u nekoj ladici.

Od drugih autorica i autora… ne bih volio da sam napisao nešto jer mi je bitno imati uzore i knjige na policama. Ali recimo da bih volio da je meni palo na pamet oblikovanjem teksta simulirati eksploziju kao Danilo Lučić u zbirci poezije Šrapneli.

Opšte prihvaćeno remek-delo koje vam se nije svidelo? I zašto?

Ana Karenjina. Jednostavno mi ne sjeda i živcira me ritam djela, likovi…

Za koje knjige (autora/ku) mislite da ste ih otkrili prekasno?

Teško mi je razmišljati kroz termine “prekasno” ili “prerano”, osim kad je posrijedi nešto negativno.

Da možete da priredite večeru za pet pisaca/spisateljica, bez obzira na to odakle su i da li su vaši savremenici, ko bi se našao za stolom?

Za stolom bi se našli, pritom želim naglasiti da ako itko s ove imaginarne večere nekako može organizirati pa makar i famozni brunch, neka to napravi, Patti Smith, Dubravka Ugrešič, Snežana Nikolić, Marko Pogačar i Danilo Lučić.

I recimo, jer takav je običaj, da svatko ima +1 opciju, na brunchu ili večeru su još Karl Ove Knausgard, Roberto Bolano, Anka Žagar, Olja Savičević-Ivančević i Mili Đukić. Ne znam tko bi koga doveo, u to ne ulazim, ali eto recimo da je tako, i da nismo u Zbiru.

Kako obeležavate zanimljive delove u knjizi: beleške na marginama, “uši”, podvlačenje markerima ili…?

Najčešće nikako, imam naviku zapamtiti stranicu i mjesto, ali kad iz nekog razloga bilježim, a to se događa kad se dio neke knjige veže na nešto drugo što trenutno čitam, gledam, pišem, mislim… “ušima”, prepisivanjem u aplikaciju “bilješke” ili jednostavno fotografiram.

Koju biste knjigu poneli na pusto ostrvo, a koju na odlužene doživotne zatvorske kazne?

Na pusti otok bih ponio neki serijal, recimo Harry Potter, da imam što čitati i da imam dovoljno papira za paliti vatru. U zatvoru obično ima knjižnica pa bih tamo ponio dosta praznih papira da u svakom trenu mogu pisati u nastojanju shvaćanja otkud mene na doživotnoj.

Šta trenutno čitate?
Slavenka Drakulić, Frida ili o boli.

Ostale tekstove iz naše rubrike “Šta čitaju oni koji pišu možete pročitati” ovde.

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: