Spisateljica Dženifer Igan imenovana za novu predsednicu američkog PEN-a

Dženifer Igan Foto: David Shankbone

[dropcaps round=”no”]D[/dropcaps]ženifer Igan, novelistkinja ovenčana Pulicerovom nagradom, imenovana je za novu predsednicu američkog PEN-a.

PEN Amerika je saopštio Asošijeted Presu u sredu uveče da će Igan nasledeti kolegu autora Endrjua Solomona, koji je tri godine bio na funkciji predsednika ove organizacije, koja se bavi borbom za književna i ljudska prava.

“Članica sam PEN-a od ranih devedesetih, a u upravnom odboru sam od 2013, osećajući uvek privilegiju što pišem u zemlji u kojoj je ideja o cenzuri, gušenju ili kažnjavanju nekoga zbog njegovih reči uvek bila apstrakcija”, napisala je Igan u svojoj izjavi za AP. “Tokom Trampovog predsedničkog mandata, ovakve cenzure i gušenja su se pokazala mnogo življim u Americi nego što je iko od nas verovao da je moguće – a putem ostrakizma, ismevanja i devaluacije izraženog neslaganja. PEN Amerika je decenijama branila pravo na slobodu govora time što je ukazivala na taktike represivnih režima, i zna kako da se bori na jedinstven način protiv ovakvih praksi ne samo u inostranstvu, već i kod kuće. Naš posao nikada nije bio urgentniji, i ja sam počastvovana time što ću biti nova predsednica američkog PEN-a.”

Igan je poznata po svojim delima “Vreme je siledžija”, i prošlogodišnjoj zbirci pripovedaka “Manhattan Beach.”

Ona će preuzeti ovu funkciju u periodu promena u PEN-u, kada se on spaja sa PEN centrom SAD koji se nalazi u Kaliforniji.

Sve u svemu, PEN Amerika ima na hiljade članova i kancelarije u Njujorku, Vašingtonu i Los Anđelesu. Osim toga što se oglašava u ime ugroženih pisaca na celom svetu, PEN dodeljuje i razne nagrade, a priređuje i veliku svečanost svake godine u maju, gde će ove godine počasni gosti biti Stiven King i dvojica utamničenih mjanmarskih reportera Va Lone i Kju So Oa.

izvor: apnews.com
prevod: Danilo Lučić

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: