„Šekspir festival“ na obali Dunava

Prvi „Šekspir festival” u Srbiji zaživeće u vili „Stanković” na obali Dunava u Čortanovcima od 19. do 25. juna uz učešće sedam predstava pozorišnih ansambala iz Engleske, Amerike, Gruzije, Grčke, Finske, Slovenije i Srbije, ali i poznatih šekspirologa, edukatora i umetnika u pratećem programu.

Festival će otvoriti čuveni Glob teatar iz Londona sa predstavom „Hamlet”, koji će u Čortanovcima nastupiti u okviru svetske turneje povodom obeležavanja 450 godina od rođenja Šekspira.

Ideju o festivalu inicirali su reditelj Nikita Milivojević i Itaka art centar, sa željom da se na jednom mestu predstave dela najvećeg svetskog dramskog autora pod vedrim nebom, kako je to uostalom bilo u Šekspirovo vreme.

– Prostor vile „Stanković” je jedinstven, sa neverovatnim pogledom na Dunav, pomalo liči na neki srednjovekovni zamak i neodoljivo se nudi za pozorišnu scenu. Kada sam prvi put došao, bio sam iznenađen ambijentom i odmah pomislio da bi ovde bilo sjajno igrati Šekspira! A onda je susret sa Glob teatrom u Londonu definitivno u meni prizvao ideju o „Šekspir festivalu” – ističe Nikita Milivojević.

– Festival nije takmičarskog karaktera. Moja jedina prava želja u stvari je da vidimo što više odličnih predstava po delima Šekspira, ali kako je, ipak, trebalo da ih stavim u nekakav koncept, onda sam uglavnom razmišljao da to bude Šekspir na što raznovrsniji način. Tako ćemo na festivalu imati Šekspirova dela u izvođenju zaista velikih pozorišnih institucija sa velikim ansamblima, kao što su Glob teatar, zatim predstava iz Gruzije, ali i potpuno nezavisnih trupa. Tu je recimo i pozorište koje je tek nedavno otkriveno u jednom selu u Turskoj, gde se igra „Hamlet”, pa sve do studenata koji tek počinju svoj profesionalni život upravo sa Šekspirom – dodao je Milivojević.

Kako je festivalske kockice sklapao Itaka art centar i koliko je delikatan posao u koji su krenuli, Milivojević objašnjava:

– Delikatno je pre svega upustiti se u avanturu pravljenja festivala u trenutku kada je opšte mišljenje da ih je previše i da se sve više gase. Čini se kao da smo u pogrešnom trenutku krenuli sa ovom idejom! Sa druge strane, činjenica je da smo dobili podršku za festival, što znači da se nekim ljudima ova ideja učinila zanimljivom. Cela organizacija je potpuno privatna inicijativa, iza festivala ne stoji nikakva pozorišna institucija i infrastruktura. To su neki moji pozorišni prijatelji sa kojima niz godina sarađujem. Izvršni producent je zapravo Itaka art centar, koji sam pre dve godine osnovao u Inđiji. Jedina prava podrška, bez koje ne bi ni bilo festivala, jeste finansijska podrška Pokrajinskog sekretarijata za kulturu. Zapravo, Slaviša Grujić, pokrajinski sekretar za kulturu, odlučujuće je uticao, zatim opština Inđija i Ministarstvo kulture Srbije.

O tome koliko je teško bilo ugovoriti gostovanje Glob teatra sa „Hamletom” u Čortanovcima, Milivojević kaže:

– Možda će zvučati neverovatno, ali to je bilo najlakše. Tom Bird, izvršni producent Glob teatra, i ja dogovorili smo još prošlog leta sve dalje je bilo samo uklapanje termina, i drugih detalja vezanih za izvođenje.

U okviru prvog „Šekspir festivala” u Čortanovcima, pored Glob teatra iz Londona, pozorišnoj pulici će se predstaviti Državno dramsko pozorište „Kote Marjanišvili” iz Tbilisija sa komedijom „Kako vam drago”, Mestno gledališče ljubljansko izvešće „Ukroćenu goropad”, dok će pozorišna trupa „Rajska ptica” iz Atine izvesti predstavu „Romeo i Julija za dvoje”.

Ansambl Drame Narodnog pozorišta iz Beograda nastupiće sa svojim „Henrijem Šestim”, a studenti Akademije umetnosti iz Novog sada sa projektom „Muzej Šekspira”. Iz Finske stiže zanimljivi projekat „Siroti, siroti Lir” nastao po motovima „Kralja Lira”.

U pratećem programu biće organizovana glumačka radionica koju će voditi Gija Forakis iz Njujorka, kao i prikazani dokumentarni film o grupi žena koje su samoinicijativno napravile pozorište u jednom selu u Turskoj.

Gošća festivala biće junakinja tog filma. Reč je inače o ženama koje do pre 10 godina nikada nisu videle pozorište, sve imaju između 50 i 60 godina, a žive radeći na njivi. Tokom festivala će paralelno u bioskopima Kulturnog centra Novog Sada i Inđije biti prikazivani filmovi rađeni po motivima Šekspirovih drama.

 

izvor: Politika

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: