Predstojeći sajam knjiga u znaku Rusije, pojedini izdavači bojkotuju

Jubilarni, 60. Međunarodni beogradski sajam knjiga biće otvoren u nedelju, 25. oktobra, i trajaće do 1. novembra, pod sloganom “Šta bi bilo da nije bilo”, saopštili su organizatori u petak u Skupštini grada.

Svoje knjige predstaviće više od 450 izlagača iz Srbije i inostranstva, a ovogodišnje izdanje Sajma obeležiće Rusija, njena kultura, književnost i pisci, u ulozi počasnog gosta.

Najavljen je dolazak poznatih i nagrađivanih ruskih autora Pavela Basinskog, Sergeja Beljakova, Borisa Jevsejeva, Eduarda Verkina, Viktora Jerofejeva, Sergeja Lukjanjenka…

Centralno mesto u ruskom programu zauzeće tema pravoslavlja, a publici će prvi put biti predstavljena knjiga Slavenka Terzića, ambasadora u Rusiji, “Stara Srbija. Drama jedne evropske civilizacije”.

Sajamske tribine biće posvećene jubileju ove manifestacije, zatim 80. godišnjici rođenja Danila Kiša, veku od rođenja Branka Ćopića, 120. godišnjici Milana Kašanina, 140. godišnjici Branislava Petronijevića, rusko-srpskim književnim vezama, Čarliju Čaplinu…

U okviru pratećeg programa biće prvi put organizovan Festival stvaralaštva mladih autora.

Cene ulaznica ostaće nepromenjene u odnosu na prošlih šest godina – pojedinačna ulaznica biće 250, grupna 150, a porodična ulaznica 600 dinara. Sajamske hale biće otvorene svakog dana od 10 do 21 čas.

———————————————————

Beogradska izdavačka kuća “Prosveta”, sa tradicijom od sedam decenija, posle neuspele privatizacije, izgubljene knjižare “Danilo Kiš”, sada po prvi put od svog osnivanja neće se pojaviti na predstojećem sajmu knjiga.

O tome, u razgovoru za “Novosti”, Dragan Milenković, direktor “Prosvete”, kaže:

– Mi smo na vreme počeli pripreme za naše predstavljanje na Sajmu i o tome obavestili javnost, ali su se planovi izjalovili. Naime, sredinom juna stupio je na snagu predstečajni postupak koji je vrlo rigorozan, a nalaže da se ne mogu plaćati raniji dugovi, već samo novi. Za prošlogodišnji nastup na Sajmu ostali smo dužni 220.000 dinara, mogli smo to da platimo, ali nam propisi nisu dozvoljavali. Ljudi iz Sajma bili su veoma raspoloženi da nam izađu u susret, ali nismo želeli da ulazimo u nova zaduženja kada još ne znamo šta će uopšte biti sa izdavačkom kućom.

Prema prvobitnom planu, 22. septembra trebalo je da bude ročište u Privrednom sudu, gde bi se odlučilo da li će kuća ići u stečaj, odnosno pod led, ili će biti prihvaćen Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) preduzeća.

– Računajući na pozitivan ishod, mi smo se unapred prijavili za Sajam, ali se ispostavilo da nedostaje još neka dokumentacija, zbog čega je ročište odloženo. U međuvremenu, Vlada je prihvatila da otpiše naše dugove prema državi koji iznose 165 miliona dinara, ali pod uslovom da nadzorni organi prihvate naš UPPR, kao i privatni poverioci kojima dugujemo 60 miliona dinara. U takvoj pat-poziciji nije nam ništa drugo preostalo nego da odustanemo od Sajma knjiga – kaže Milenković.

U kući su napravili računicu koja govori da bi dug prema izdavačima, dobavljačima, galeristima i drugima mogao bez većih problema da se namiri. Naime, mesečni prihod od dve knjižare iznosi oko milion dinara, a mesečna potraživanja – 300.000 dinara. Pritom, broj zaposlenih sveden je na minimum: troje u stalnom radnom odnosu, a devetoro na ugovoru o radu.

Novo i poslednje ročište na kojem će biti definitivno određena sudbina “Prosvete” zakazana je za 3. novembar. Iako su svesni da se UPPR u veoma retkim slučajevima prihvata, u “Prosveti” se nadaju da će zbog ugleda i tradicije kao i knjižare “Geca Kon”, koja je kulturno dobro, ipak dobiti šansu za opstanak.

[alert type=”e.g. warning, danger, success, info”]Kako “Novosti” nezvanično saznaju na Sajmu knjiga neće se pojaviti ni “Utopija”, “Bukbridž”, “Fabrika knjiga”, “Zavet”, “Booka”, “Evoluta”… U “Bukbridžu” i “Evoluti” su se na takav korak odlučili iz revolta što nisu naišli ni na najmanje razumevanje organizatora.

– Posle 13 godina nećemo se pojaviti na Sajmu u znak protesta zbog neprofesionalnog ponašanja organizatora – kaže Milka Bukmirica, direktor “Bukbridža”. – Svake godine dodeljuju nam drugo mesto, tako da ne možemo da koristimo propagandni materijal i opremu štanda sa prethodnog Sajma. To traje već nekoliko godina, a na sve naše primedbe uvek smo dobijali besmislene, krutim, administrativnim jezikom napisane odgovore. Došli smo do zaključka da imamo posla sa autističnim ljudima i rešili smo da prekinemo saradnju.[/alert]

izvor: novosti.rs

 

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: