Sajam knjiga otvara Emir Kusturica, predstavljena i monografija o Sajmu

Jubilarni 60. međunarodni sajam knjiga u Beogradu otvoriće Emir Kusturica, u nedelju, 25. oktobra, a u ime počasnog gosta Rusije, prisutnima bi, kako saznaju “Novosti”, trebalo da se obrate ruski ambasador Aleksandar Čepurin i direktor Ruskog doma Nadežda Kuščenkova.

Inače, povodom obeležavanja šest decenija postojanja, Beogradski sajam knjiga dobio je svoju prvu monografiju, koju su štampali Skupština grada Beograda kao osnivač ove manifestacije, Beogradski sajam i Odbor Sajma knjiga. Svedočanstvo o istoriji ovog događaja predstavlja i film koji su uradile Filmske novosti.

– Ovaj jubilej je značajan događaj u istoriji beogradskog kulturnog života. Sajam knjiga je dokaz da je Beograd, tokom oktobra, uspeo da postane izdavački centar, nekada u Jugoslaviji, a danas u regionu – kazao je na promocijiovog izdanja gradski sekretar za kulturu Vladan Vukosavljević.

Prema rečima predsednika Odbora Sajma Zorana Avramovića, čitaoci će zahvaljujući monografiji moći da saznaju mnogo značajnih podataka, poput detalja da je prva izložba knjiga u Beogradu održana 1893. godine.

– Zanimljivo je da su do 1990-ih godina ovu manifestaciju otvarali političari, te da su tek tada tu ulogu preuzele književne ličnosti – istakao je Avramović, a prenosi “Danas”.

A, prema pisanju “Blica”, na ovogodišnjem Sajmu ne treba propustiti izložbu o Branku Ćopiću i izložbu “Male priče iz velikog rata”.

izvor: novosti.rs/danas.rs/blic.rs

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: