Pisac Zoran Ćirić proglašen krivim za pretnje gradonačelniku Niša

Nepravosnažnom presudom Osnovnog suda u Nišu književnik Zoran Ćirić je proglašen krivim zbog pretnji koje je uputio gradonačelniku Niša Zoranu Perišiću i kažnjen sa 100.000 dinara.

Magični Ćira je osuđen jer je “ugrozio sigurnost gradonačelnika Niša Zorana Perišića” tako što je 5. decembra 2013. godine na mobilne telefone četvorice niških političara poslao SMS poruke preteće sadržine. 

Ćirićev branilac Boško Ristić najavio je da će se žaliti na ovu presudu.

– Utvrđeno je da je krivično delo izvršeno iako Perišić nije neposredno dobio te poruke već su one upućene niškim političarima Igoru Novakoviću, Miletu Iliću, Branislavu Jovanoviću i Draganu Čorbiću, koji su mu ih prosledili. U njima su po oceni suda sadržane ozbiljne pretnje koje su kod niškog gradonačelnika izazvale uznemirenost, strah i nesigurnost za članove njegove porodice jer mu je zaprećeno da će biti raskomadan, da će mu deca biti mrtva te da će mu seme biti zatrto – navela je u obrazloženju poresude sudija Ana Vukojčić.

Zamenik osnovnog javnog tužioca Aleksandar Stevanović zatražio je od suda da Ćirića proglasi krivim jer je “dokazano” da je on izvršio krivično delo.

– Ovo nije postupak protiv umetnosti i književnika koji je dobitnik Ninove ili najveće niške nagrade “11. januar”, već protiv građanina Ćirića koji je ugrozio suigurnost Perišića, takođe kao građanina, a ne kao gradonačelnika – rekao je Srevanović.

Ristić je tražio oslobađajuću presudu je ne postoji nijedan materijalni dokaz da Ćirić počinio krivično delo.

– Niko nikada nije uzeo Ćirićev telefon da proveri da li je on poslao te SMS poruke. Mobini operateri, zbog odugovlačenja i grešaka državnih organa, nisu mogli da dostave listing jer se po zakonu čuva samo 12 meseci. Ako su pretnje ozbiljne i izrečene neposredno, sa namerom s kod nekoga izazovu strah i nesigurnost, onda se radi o ugrožavanju sigurnosti, ali to ovde nije slučaj. Ćirić nije imao nijedan motiv da ozbiljno preti Perišiću, sa kojim nije bio ni u kakvom sukobu. Gradonačelnik je na suđenju i u medijima govorio da se nije uplašio, već da se oseća “superiornijim, moćnijim, pa i zdravijim” od Ćirića. Iako se uplašio za bezbedost svoje dece, Perišić ih nije upozorio na to, a policiji je prijavio pretnje tek sutra, na predlog svedoka Ilića- naveo je Ristić u završnoj reči.

Osuđeni pisac je naglasio da su “njegove privatne poruke trećim licima iskorišćene za njegov progon”.

– Ugroženo je moje pravo na privatnost, koje je garantovano Ustavom i međunarodnim aktima. Ipak, verujem, da će se, uprkos tome što ja nemam nikakva politička ili druga “leđa”, ovo obiti o glavu Velikog vođe u Srbiji, upravo zbog ozbiljnog kršenja ljudskih prava. Pozivam Aleksandra Vučića, kao šefa svih bezbednosnih službi, da utiče da ovaj slučaj rasvetli na pravi način – rekao je Ćirić.

On je dodao da neće dozvoliti da završi kao “udžerica u Savamali”.

Zoran Ćirić dobitnik je NIN-ove nagrade za roman “Hobo”, a medju priznanjima koje je proteklih godina dobijao nalazi se i najveće priznanje grada Niša “11. januar”. To priznanje uručio mu je 2013. godine gradonačelnik Niša Zoran Perišić.

izvor: blic.rs

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: