Pet romana u najužem krugu za NIN-ovu nagradu

U finalu za NIN-ovu nagradu ove godine našlo se pet naslova:
– Jovica Aćin, SRODNICI (Laguna)
– Mira Otašević, GORGONE (Geopoetika)
– Dejan Atanacković, LUZITANIJA (Besna kobila)
– David Albahari, DANAS JE SREDA (Čarobna knjiga)
– Srđan Srdić, SREBRNA MAGLA PADA (Partizanska knjiga).

Žiri NIN-ove nagrade kritike za najbolji roman godine, u sastavu Tamara Krstić, Jasmina Vrbavac, Zoran Paunović, Mihajlo Pantić i Božo Koprivica (predsednik), prethodno je od 179 knjiga u uži izbor uvrstio 9 izdanja.

Ime 64. dobitnika NIN-ove nagrade biće saopšteno 15. januara na konferenciji za medije u “Dorćol platzu”, najavio je taj nedeljnik.

NIN-ova nagrada prvi put je dodeljena 1954. godine, a dobio ju je Dobrica Ćosić za roman „Koreni“. Njen trostruki laureat bio je samo Oskar Davičo, dok su dvostruki bili Dobrica Ćosić, Živojin Pavlović i Dragan Velikić. Davičo je i jedini laureat NIN-ove nagrade dve godine uzastopno (1963. i 1964).

Nagrada je do sada svega pet puta dodeljena spisateljicama – Dubravki Ugrešić 1988. godine, Svetlani Velmar-Janković 1995. godine Grozdani Olujić 2009, Gordani Ćirjanić 2010. godine i Ivani Dimić 2016. godine.

Nagrada nije dodeljena jedino 1959. godine, kada je napravljen presedan radi stimulisanja kvaliteta. Bez nagrade tada je ostao Miodrag Bulatović sa romanom „Crveni petao leti prema nebu“. Međutim, Bulatović je kasnije, 1975, ipak dobio NIN-ovu nagradu za roman „Ljudi sa četiri prsta“.

NIN-ovu nagradu vratili su Danilo Kiš, nagrađen 1972. godine za „Peščanik“, i Milisav Savić, koji je to priznanje dobio 1991. godine za „Hleb i strah“. O dodeli nagrade odlučuje žiri većinom glasova svojih članova.

izvor: b92.net/wikipedia.org/NIN

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: