Otvoren 8. Beogradski festival poezije i knjige

Osmi Beogradski festival poezije i knjige “Trgni se! Poezija!” pod sloganom “Odbrana sveta” otvoren je večeras u Biblioteci grada Beograda omažnim programom pesniku Branislavu Brani Petroviću (1937-2002).

U pozajmnom odeljenju BGB otvorena je izložba posvećena pesniku zaštitniku osmog festivala Brani Petroviću čiji stih “Odbrana sveta”, naslov knjige izabranih pesama, daje poseban ton festivalu a u Rimskoj dvorani BGB održan je poetski omaž u prisustvu brojne publike.

Pesnik Duško Novaković o pesniku koji je za svoju poeziju osvajao brojne nagrade, sve do 2002.godine kada je dobio nagradu za životno delo “Desanka Maksimović”, novinaru “Borbe”, kolumnisti NIN-a, uredniku u časopisu “Vidici” i “Srpski književni glasnik”, uredniku u Izdavačkom preduzeću “Prosveta” i prevodiocu Brani Petroviću govorio je kroz omaž esejističkog tipa koji je naslovio “Spomeni pčele”.

“Brana Petrović je smatrao da ono što govori pesnik je veoma važno, za njega je pevanje bilo odbrana sveta, za mene njegovi stihovi su škola pesništva, podižu na noge i iz pospanosti i letargije”, rekao je Novaković.

Stihove iz knjiga pesama Petrovića: Moć govora, Gradilište, O prokleta da si ulico Rige od Fere, Predosećanje budućnosti, Tragom prah, Sve samlji, Pesme, Da vidiš čuda, Žeževasion, govorio je dramski umetnik Nebojša Dugalić.

Mnoge od pesama koje je Dugalić nadahnuto kazivao publika je imala prilike da potom čuje i u kolažnom programu audio i vizuelnih zapisa na kojima pesnik sam govori svoje stihove.

Na otvaranju festivala predstavljeni su pesnici, prevodioci i saradnici festivala iz 10 zemalja koji će se publici 6.Festivala poezije predstaviti kroz tri segmenta festivala: razgovore sa pesnicima, čitanje poezije i zajedničke nastupe.

Do 17.maja na festivalu će se predstaviti pesnici Rolf Agestam (Švedska), Duško Novaković (Srbija), Olvido Garsija Valdes (Španija), Amir Or (Izrael), Zlata Kocić (Srbija), Petr Hruška (Češka Republika), Tomaš Ružicki (Poljska), Tatjana Daniljanc (Rusija), Lenka Danjhelova (Češka Republika), Kateržina Rudčenkova (Češka Republika), Tereza Ridlbauhova (Češka Republika), Marko Pogačar (Hrvatska) i najmlađa pesnikinja Matilda Sedergran iz Finske.

Posebna pažnja ove godine posvećena je pesnicima iz Češke.

Gosti festivala su i prevodioci izraelskog pesnika Ora, David Albahari (engleski/hebrejski), Vida Ognjenović (engleski), Novica Petrović (engleski), sa španskog Marina Ljujić, Slavica Agatonović (švedski), Tihana Hamović (češki), Ana Rostokina (ruski), Hristina Vasić (španski) Biserka Rajčić (poljski).

U okviru pratećeg programa festivala svakodnevno je organizovana prodajna izložba knjiga poezije u Biblioteci grada Beograda u Knez Mihailovoj i projekcija kratkometražnih art filmova.

 

Izvor: Tanjug

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: