Nastavak suđenja piscu Zoranu Ćiriću

– Imam jak i nedvosmislen utisak da je presuda već donesena a da je suđenje samo samo formalnost da ona bude izrečena. Ali nećemo se zaustaviti na tome. Idemo do kraja, žalićemo se višim sudovima, pa i Ustavnom sudu – izjavio je za „ Blic“ niški književnik Zoran Ćirić, alijas Magični Ćira, posle suđenja u Osnovnom sudu u Nišu.

Magičnom Ćiri juče je nastavljeno suđenje optuženom da je ugrozio sigurnost gradonačelnika Niša Zorana Perišića tako što je četvorici funkcionera poslao SMS poruke s pretnjanja upućenim Perišiću. 

Branislav Jovanović, jedan od funkcionera kome je Magični Ćira poslao preteći SMS, svedočio je na sudu da „ Perišić nije bio previše uznemiren zbog te poruke“.

– Neposredno posle dobijanja tog SMS bio sa Igorom Novakovićem u kancelariji Perišića. Pošto je i on dobio isti SMS komentarisali smo, ali smo se smejali. Ćirić je i meni poslao pretnju, ali se ja nisam osećao ugroženim. Siguran sam da je Ćirić to uradio zbog trenutka slabosti, jer on nije čovek koji može nekoga da ugrozi. Optuženog niko ne shvata ozbiljno, odnosno ne možemo da poverujemo da bi Magični Ćira mogao da ubije i da se „ krvi napije“-izjavio je Jovanović.

Gradonačelnik Niša rekao je da „ prvi put čuje da i Jovanović dobio poruku u kojoj mu Ćirić preti“.

– Zaista ne mogu da setim da li sam se tada sreo sa Jovanovićem i Igorom Novakovićem. Ali, sigurno se nisam smejao jer sam te pretnje koje su upućene mojoj porodici shvatio veoma ozbiljno-napomenuo je Perišić.

Na predlog odbane juče su saslušani i svedoci Slaviša Virijević i Bojan Denić, policijski inspektori koji su saslušavali funcionere koji su dobili SMS poruke. Ćirićev advokat Boško Ristić pitao ih je zašto je u zapisniku kao datum naveden 3. decembar 2013. kad su sporne poruke poslate dva dana kasnije. Policajci su to okarakterisali kao tehničku grešku.

Sudija Ana Vukojčić odbila je predlog odbrane da se saslušaju novi svedoci, da se veštači koliki su strah poruke izazvale kod Perišića i kolika je Ćirićeve radna sposobnost, kao i veštačenje sociologa kulture. Jedino je prihvatila predlog odbrane da se od mobilnih operatera zatraži listing kako bi se utvrdilo tačno vreme kad su poslate SMS poruke.

– Ne bih voleo da niko doživi ovakve pretnje. Javne ličnosti i nosioci društvenih priznanja, u koje spada Ćirić, moraju da imaju posebnu odgovornost za ono što čine. Njihova odgovornost je utoliko veća jer oni trebaju da budu uzor i idoli-rekao je Zoran Perišić posle suđenja.

[alert type=”e.g. warning, danger, success, info”]Advokat Boško Ristić podneo je krivičnu prijavu protiv Zorana Perišića zbog ugrožavanja sigurnosti 
Na prethodnom suđenju Perišić je rekao Ristiću da „treba da ga bude sramota“ i da će se „videti kasnije“. Na Ristićevo pitanje „da li je to pretnja“ on je odgovorio: „Volim te“. Odbrana je zato tražila da se pretres optički i tonski snima, kako bi se „obezbedio minimum pravičnog suđenja i bezbednost svih njegovih učesnika“. Sudija Ana Vukojčić nije htela da odloži suđenje, jer u zgradi u kojoj su i Osnovni i Viši sud za to još uvek ne postoje tehnički uslovi. Iako sudija tvrdi da „nije čula“ razgovor između Perišića i Ristića, ona je odlučila da na vratima dežura radnik sudskog obezbeđenja.[/alert]

Suđenje se nastavlja 20. aprila.

izvor: blic.rs

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: