Kome se sudi – Magičnom Ćiri ili umetnosti?

Osnovni javni tužilac Aleksandar Stevanović po službenoj dužnosti tereti dobitnika Ninove nagrade Zorana Ćirića (Magični Ćira) da je počinio krivično delo ugrožavanje sigurnosti, jer je 6. decembra 2013. godine poslao SMS-ove četvorici poznatih političara u kojima preti gradonačelniku Niša Zoranu Perišiću (SNS).

Nisam pretio gradonačelniku, niti sam ugrozio njegovu bezbednost, izjavio je za „Blic“ pisac Zoran Ćirić juče u niškom Osnovnom sudu.

– Moje suđenje je dokaz da politika siluje umetnost. Pošto živimo u državi u kojoj je sve politika, onda sam se ja kao književnik rukovodio maksimom da je sve umetnost. Bila je to samo moja književna akcija, drugačiji književni metod. Hteo sam da vidim kako će da deluju te poruke poslate četvorici poznatih političara putem mobilnog telefona – izjavio je za „Blic“ Zoran Ćirić, nakon jučerašnjeg suđenja u Osnovnom sudu u Nišu.

Zamenik osnovnog javnog tužioca naglasio je da „se ovaj postupak ne vodi ni protiv književnika, njegovog književnog dela i umetnosti već protiv građanina Zorana Ćirića koji je ugrozio sigurnost drugog čoveka“.[alert type=”e.g. warning, danger, success, info”]Slavica Đukić Dejanović veštak?  

Ćirićev advokat Boško Ristić predložio je da bivša ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović, kao neuropsihijatar, veštači da li je Zoran Perišić bio u stanju šoka i straha, kao i da niški profesor sociologije kulture i umetnosti Dragan Žunić veštači o sadržini poruka.[/alert]

– Optuženi je putem telefona uputio SMS, najpre Igoru Novakoviću u kome se navodi: „Poruči onom bezosećajnom gadu, punjenoj ptici, samozvanom gradonačelniku da će uskoro biti živ raskomadan javno. Potrudiću se da mu se seme zatre, bez obzira kolikim švalerkama da je napravio kopilad. Ovo slobodno prosledi policiji i novinarima, a Magični drži reč tako da ovo treba da shvatiš krajnje ozbiljno“, pročitao je tužilac Stevanović.

Osnovno javno tužilaštvo traži da Ćirić bude proglašen krivim i bude kažnjen sa 100.000 dinara.

Sudija Osnovnog suda Zoran Minčić prihvatio je predlog Ćirićevog branioca Boška Ristića da njegov klijent da izjavu pred četvoricom svedoka kojima je poslao te SMS-ove.

– Očigledno je da se ovde sudi umetnosti i piscu. Perišić može u privatnoj parnici da tuži mog klijenta za eventualne uvrede o njegovoj ličnosti, ali tužilaštvo nije imalo nijedan osnov da podigne optužni predlog za ugrožavanje sigurnosti – rekao je Ristić.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić je napomenuo da se pridružuje optužnom predlogu, ali da ne traži materijalnu odštetu.

Zoran Perišić tražio je da sud ispita radnu sposobnost Ćirića; da li je u stanju da i dalje radi u niškom Kulturnom centru i da piše knjige

– Nisam se uplašio za sebe i svoju bezbednost jer sam čovek od 100 kila i mogu sam da se branim. Ali u tom SMS-u se preti mojoj porodici, deci. Svaki normalni čovek bi ovakve reči shvatio kao pretnju. Ne mogu da dokučim zašto je Ćirić koga poznajem više od 15 godina i s kojim nikad nisam razmenio nijednu lošu reč uradio tako nešto – zapitao se Perišić.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. oktobar.

izvor: blic.rs

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: