Nagrada “TS Eliot” debitantu Oušn Vuongu, disleksičnom migrantu

“Noćno nebo sa izlaznim ranama”, debitantska zbirka pesama Oušna Vuonga, nagrađena je prestižnom nagradom “TS Eliot”. Nagrađeni mladi pesnik nosi višestruko zanimljivu priču: prvi je pismeni član svoje porodice, za sobom ima migrantsko iskustvo, a kritičari njegov rad ocenjuju kao “definitivni dolazak značajnog glasa”.

Pre proglašenja Vuonga za pobednika na svečanosti u Kolekciji Volas u Londonu u ponedeljak uveče, predsedavajući žirija Bil Herbert je za “Noćno nebo sa izlaznim ranama” rekao da je to “neodoljivo sigurni debij, definitivni dolazak značajnog glasa”.

– U priči vezanoj za ovu zbirku leži neverovatna snaga. U srcu ove knjige je misterija o generacijskoj karmi, ličnost migranta suočava se sa svojim odnosom prema prošlosti, svojim odnosom sa ocem i odnosom prema svojoj seksualnosti. Sve ovo izneto je u izuzetnim slikama. Pogled na svet u ovoj knjizi je zapanjujući – rekao je Herbert.

Rođen u Sajgonu, Oušn Vuong (Ocean Voung) proveo je godinu dana u izbegličkom kampu na Filipinima kao beba, a kada mu je bilo dve godine dozvoljen mu je u ulazak u Ameriku zajedno sa majkom, bakom i tetkom koje su ga odgajale.

Nakon osvajanja prethodne nagrade “Forvard”, kada su kritičari pohvalili njegovu “preciznost Emili Dikinson sa poštovanjem zvuka i ritma reči svojstvenim Džerardu Menliju Hopkinsu”, Voung je ispričao za “Gardijan” da veruje da disleksija kruži njegovom porodicom, ali da je to uticalo pozitivno na njegovo pisanje.

– Mislim da mi je to pomoglo malo, pošto pišem veoma sporo i vidim reči i stvari. Uvek se trudim da nađem reči unutar reči. Tako mi je lepo da vidim reč smeh (laughter) u reči pokolj (slaughter) – ispričao je on.

Nagradu koju dodeljuje Fondacija TS Eliot, uz koju ide i 25.000 funti i izdavanje poštanske marke, pre njega dobijali su pesnici i pesnikinje poput Teda Hjuza, Dona Patersona, Šeron Olds i Kerol En Dafi.

Izvor: theguardian.com
Foto: Youtube

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: