Laslo Krasnahorkai dobitnik međunarodne “Buker” nagrade

Mađarskom piscu Laslu Krasnahorkaiju u Londonu je uručena britanska književna nagrada “Men Buker Internacional”, koja se dodeljuje svake dve godine za dela na engleskom ili prevedena na taj jezik.

– Nadam se da će mi ova nagrada omogućiti upoznam nove čitaoce u anglofonom svetu, rekao je Krasnahorkai posle sinoćnog svečanog uručenja nagrade u muzeju “Viktorija i Albert” u Londonu.

– Laslo Krasnahorkai je pisac-vizionar neverovatnog intenziteta koji u svojim delima obuhvata teksturu današnjeg života u prizorima koji su istovremeno zastrašujući, čudni, smešni, a često i potresno lepi, rekla je književnica Marina Verner, koja je predsedavala ovogodišnjim žirijem, proglašavajući pobednika na svečanosti u muzeju “Viktoria & Albert” održanoj u utorak uveče.

Taj pisac, koji je ove godine napunio 61 godinu, rekao je da su mu izvor inspiracije Franc Kafka, Džimi Hendriks i japanski grad Kjoto.

Krasnahorkai je veoma poznat u Nemačkoj i Mađarskoj, a njegovi najpoznatiji romani  su “Seiobo There Below” i “Melanholija otpora” iz 1998. godine, koji je preveden na srpski jezik.

Poznat je postao 1985. kada je objavio roman “Satantango”, koji je 1994. prilagodio za film. Sedmočasovnu crno-belu dramu režirao je slavni mađarski reditelj Bela Tar.[alert type=”e.g. warning, danger, success, info”]

Man Booker International

Nagrada Men Buker Internacional, vredna 60.000 funti, dodeljuje se svake dve godine živim autorima koji pišu na engleskom jeziku ili čija su dela prevedena na engleski, a za razliku od godišnje nagrade Men Buker, Men Buker Internacional dodeljuje se za ceo opus nekog autora, a ne za pojedinačno delo.

Prvi dobitnik nagrade Man Booker International bio je albanski pisac Ismail Kadare, a među laureatima su američki pisac Filip Rot i kanadska spisateljica Alis Manro, koja je 2013. godine dobila Nobelovu nagradu za književnost.

[/alert]

izvor: blic.rs/Tanjug/jutarnji.hr

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: