Laslo Krasnahorkai dobitnik međunarodne “Buker” nagrade

SHARE:

Mađarskom piscu Laslu Krasnahorkaiju u Londonu je uručena britanska književna nagrada “Men Buker Internacional”, koja se dodeljuje svake dve godine za dela na engleskom ili prevedena na taj jezik.

– Nadam se da će mi ova nagrada omogućiti upoznam nove čitaoce u anglofonom svetu, rekao je Krasnahorkai posle sinoćnog svečanog uručenja nagrade u muzeju “Viktorija i Albert” u Londonu.

– Laslo Krasnahorkai je pisac-vizionar neverovatnog intenziteta koji u svojim delima obuhvata teksturu današnjeg života u prizorima koji su istovremeno zastrašujući, čudni, smešni, a često i potresno lepi, rekla je književnica Marina Verner, koja je predsedavala ovogodišnjim žirijem, proglašavajući pobednika na svečanosti u muzeju “Viktoria & Albert” održanoj u utorak uveče.

Taj pisac, koji je ove godine napunio 61 godinu, rekao je da su mu izvor inspiracije Franc Kafka, Džimi Hendriks i japanski grad Kjoto.

Krasnahorkai je veoma poznat u Nemačkoj i Mađarskoj, a njegovi najpoznatiji romani  su “Seiobo There Below” i “Melanholija otpora” iz 1998. godine, koji je preveden na srpski jezik.

Poznat je postao 1985. kada je objavio roman “Satantango”, koji je 1994. prilagodio za film. Sedmočasovnu crno-belu dramu režirao je slavni mađarski reditelj Bela Tar.

Man Booker International

Nagrada Men Buker Internacional, vredna 60.000 funti, dodeljuje se svake dve godine živim autorima koji pišu na engleskom jeziku ili čija su dela prevedena na engleski, a za razliku od godišnje nagrade Men Buker, Men Buker Internacional dodeljuje se za ceo opus nekog autora, a ne za pojedinačno delo.

Prvi dobitnik nagrade Man Booker International bio je albanski pisac Ismail Kadare, a među laureatima su američki pisac Filip Rot i kanadska spisateljica Alis Manro, koja je 2013. godine dobila Nobelovu nagradu za književnost.

izvor: blic.rs/Tanjug/jutarnji.hr