Jelena Lengold dobitnica Andrićeve nagrade

[dropcaps round=”no”]A[/dropcaps]ndrićeva nagrada za 2016. godinu pripala je Jeleni Lengold za knjigu pripovedaka “Raščarani svet” u izdanju beogradskog “Arhipelaga” saopštio je žiri za dodelu ovog važnog priznanja u Zadužbini Ive Andrića.

Žiri koji je doneo odluku o ovoj nagardi sačinjavali su Mileta Aćimović Ivkov, Aleksandar Jovanović i Petar B. Arbutina. 

Osim nagrađene knjige u uži izbor za nagradu ušli su naslovi “Spisask senovitih stvari” Milana Micića i “Ljubavi Silvije Plat” Aleksandre Mokranjac. 

Mileta Aćimović član žirija za dodelu nagrade kazao je Tanjugu da je reč o pripovedaču koji je stekao identitet i glas pouzdanog i dobrog književnika. 

“Jelena Lengold je obrađivala teme iz našeg neposrednog okriženja. Ljubav, patnja, strepnja, saosećanje, posvećenost, odnos sa najbližima…dakle sve one vrednosti za koje čovek smatra da su mu nužne, a koje mu u današnjem svetu nedostaju. Njena rečenica je efektna, kratka, stil izbrušen i dorađen.” kazao je Aćimović. 

Aleksandar Jovanović predsednik žirija napomenuo je da je reč celovitoj knjizi koja je obojena istom atmosferom. 

U obrazloženju žirija piše da se knjiga jelene lengold sastoji od deset pripovedaka u kojima se gradi intimistički svet, obojen intelektualnom skepsom, evokacijom i potrebom za ljubavlju. 

“Polazeći od modela klasično shvaćene priče, autorka je svojim pripovedanjem učinila dragoceni iskorak u savremenoj srpskoj prozi” – piše u saopštenju.

izvor: b92.net

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: