Filip David osvojio nagradu “Meša Selimović”

Nagradu “Meša Selimović” za najbolji roman objavljen u 2014. godini na 15. Međunarodnim književnim susretima “Cum grano salis” dobio je srpski književnik Filip David za roman “Kuća sećanja i zaborava”.

Nagrada “Meša Selimović” dodeljuje se za najbolji roman objavljen u 2014. godini na jezičkom govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, navodi se u saopštenju Lagune.

Odluku o laureatu nagrade “Meša Selimović” doneo je žiri u sastavu akademik Enes Karić, predsednik žirija, i članovi Julijana Matanović, Milorad Popović, Hadžem Hajdarević i Vladimir Arsenić.

Roman “Kuća sećanja i zaborava” Filipa Davida pripoveda priču o četiri prijatelja koji su kao deca preživeli holokaust.

“Istovremeno, David kroz tekst pokušava ponuditi nekoliko od mogućih odgovora na pitanje šta je suština zla. Koja je, kako se nagoveštava, neodvojiva od ljudske sudbine. Oslanjajući se na svojevrsno kombinovanje fantastike i dokumentaristike, vešto upotrebljavajući kabalističku tradiciju i jevrejski misticizam, narativ nam nudi različite modele suočavanja sa traumatičnom prošlošću koja podrazumeva i mnogo više od užasa Drugog svjetskog rata. Činjenica da se samo kroz sećanje, ma koliko ono bilo bolno, može zadržati ljudskost bitna je odrednica identiteta na prostorima bivše Jugoslavije. Jedino kroz sećanje moguće je nastaviti život, a zaborav koji se nudi kao neka vrsta leka naposletku biva odbačen jer je lažan. Ova teška, ali utešna misao prati glavnog junaka s kojim se identifikujemo u vozu koji u Evropi uvek ima samo jedan pravac. Dramaturški i jezički precizan, prepun epizoda koje funkcionišu i kao zasebne pripovetke, i kao delovi jedne veće celine, roman ’Kuća sećanja i zaborava’ predstavlja, ono što velika književnost uvek i jeste, autentičnu sliku prošlosti, dijagnozu sadašnjosti i anticipaciju budućnosti”, saopštio je žiri.

Najbolji roman, kako navodi RTS, nije izglasan jednoglasno – Davidov roman, koji je objavljen u izdanju “Lagune” dobio je tri glasa, dok je dva dobio roman “Devet” Andreja Nikolaidisa.

U užem izboru za nagradu bili su i romani Dževada Karahasana “Utjeha noćnog neba” (Profil, Zagreb), Damira Karakaša “Blue moon” (Sandorf, Zagreb) i Ivice Prtenjače “Brdo” (VBZ, Zagreb).

Autoru najboljeg romana Filipu Davidu uručena je skulptura Pero i mastionica, kao i novčana nagrada od 7.000 konvertibilnih maraka. Roman “Kuća sećanja i zaborava” dobitnik je i NIN-ove nagrade za 2014. godinu.

izvor: b92.net

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: