Festival ”Krokodil” od 12. do 14. juna

Festival KROKODIL biće održan šesti put od 12. do 14. juna na amfiteatru ispred Muzeja istorije Jugoslavije u Beogradu, a kroz tri tematske celine predstaviće savremene pisce koji stvaraju na stranom jeziku i žive unutar druge kulture i jezičkog konteksta, zatim razne vidove manjinskog književnog delovanja, te najbolje savremeno književno stvaralaštvo na prostoru jugoistočne Evrope.

U okviru prve tematske večeri, nazvane “Foreigners?”, nastupiće bosanski pisac sa književnom karijerom u SAD Aleksandar Hemon,  albanska spisateljica Ornela Vorpsi koja stvara paralelno na francuskom i italijanskom jeziku, irski pripovedač Filip O’Kjalah koji živi u Bukureštu i deo je savremene rumunske književne scene, hrvatska spisateljica Alida Bremer koja je objavila knjigu na nemačkom jeziku, čuveni prevodilac sa španskog i spisateljica Silvija Monros, kao i beogradski eksperimentalni pop elektro bend EPP.

Drugo tematsko veče, “Excluded?”, predstaviće razne vidove manjinskog književnog delovanja. Pored pisaca koji su pripadnici etničkih manjina, poput mađarske spisateljice iz Vojvodine Ildiko Lovaš, biće predstavljeni i drugi manjinski identiteti, a među učesnicima su najavljeni Nenad Veličković, Damir Avdić, Daša Drndić, domaći strip autor Aleksandar Zograf i kosovska pesnikinja Ervina Haljilji.

“Neighbours?” je naziv treće tematsko veče, koja će predstaviti najbolje od savremene književne kreativnosti na prostoru jugoistočne Evrope. Autori Korina Sabau, Srećko Horvat, Škeljzen Malići i Biljana Srbljanović biće predstavljeni svojim najnovijim delima, uz promocije knjiga “Blistavo i strašno 1 i 2” Bekima Fehmijua, uz razgovor sa Brankom Petrić i Božom Koprivicom. Posebni gosti ove večeri biće autori emisije “24 minuta” Zoran Kesić i Njuz.net.

U okviru pratećeg programa, najavljena je izložba fotografija “Pripitomiti tamu”, autorsko delo fotografkinje Slađane Stanković, praćeno književnim tekstom Silvana Pridoma, mladog francuskog autora koji je bio učesnik rezidencijalnog programa Krokodilove Kuće za pisce u Beogradu. Izložba prezentuje dinamični odnos pisane reči i fotografija Beograda, u kojem se dve kreativne osobe nadopunjuju kreirajući poseban doživljaj. Zajedničko delo Silvana Pridoma i Slađane Stanković biće izloženo tokom trajanja KROKODIL-a na gornjem platou ispred Muzeja istorije Jugoslavije, a sami autori predstaviće se publici tokom prve večeri festivala.

Festival KROKODIL (Književno regionalno okupljanje koje otkljanja dosadu i letargiju) pokrenut je 2009. godine sa idejom da predstavi regionalnu i evropsku književnost u njenom punom obimu, na jedinstven i originalan način – bez generacijskih, poetičkih, rodnih ili bilo kakvih drugih isključivosti.

Festival su ove godine podržali: Delegacija Evropske unije u Srbiji, Allanz Kulturstiftung, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije, Gradska opština Savski venac, Sekretarijat za kulturu Grada Beograda, Francuski institut u Beogradu i književna mreža Traduki.

 

izvor: seecult.org

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: