Dodeljena nagrada “Nikola Milošević” Jeleni Pilipović za knjigu o Sapfo

Na proslavi Dana Radio Beograda 2 svečano je uručena nagrada “Nikola Milošević” za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, filozofije i estetike Jeleni Pilipović, profesorki Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, za knjigu “Ka lepoti – erotološko čitanje Sapfine poezije”.

Nagrada se dodeljuje u cilju popularizacije teorijske literature i filozofskog mišljenja u našoj zemlji. Na svečanosti su govorili prof. dr Jovan Delić, koji se osvrnuo na život i delo Nikole Miloševića i njegov značaj za razvoj teorije književnosti kod nas, prof. dr Dragan Prole, predsednik žirija, direktorka izdavačke kuće Akademska knjiga koja je objavila nagrađeno delo Bora Babić, kao i sama autorka.

“Svaka ozbiljna kultura i svaka velika kultura ima izuzetno razvijene studije antike. Kod nas ova knjiga jeste jedan od najznačajnijih doprinosa na tom planu”, rekao je Dragan Prole i dodao da ćemo sa ovom knjigom razumeti to “da čovek može da svoju individualnost gradi i na drugačiji način, a ne samo kroz posao i poslovne uspehe”, što je odlika vremena u kojem živimo.

Autorka se osvrnula na to koliko je na stvaranje ovog dela imala uticaj jedna druga vrsta ljubavi, za razliku od erosa, a to je filija – prijateljske ljubavi ili, kako je rekla, “slobodno zajedništvo mišljenja”.

“Ja sam neobično srećna što sam imala prilike da u ovim našim uslovima i ovim teškim godinama od devedesetih pa nadalje iskusim u ovom gradu nešto što se može nazvati filijom, jednom vrstom intelektualnog zajedništva. U tome ulogu rodonačelnika svakako ima i profesor Milošević”, dodala je Jelena Pilipović i pri tome se zahvalila recenzentima i izdavaču koji su, u duhu filije, zajednički doprineli da ova knjiga dostigne kvalitet koji je dostigla.

izvor: danas.rs

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: