Bjorn Rasmusen: Koža je elastična futrola koja obavija celo telo (preveo sa danskog Predrag Crnković)

Šta ako vaša prva prava ljubav ruši sve poznate tabue? Šta ako vas vaša prva romansa uvlači u vrtlog prestupa? Ovaj roman o odrastanju, koji je do tančina u saglasnosti sa perverzijama tela njegovog naratora, bavi se upravo takvim iskustvom. Tinejdžer zaljubljen u mnogo starijeg instruktora jahanja, Bjorn očajnički gura svoje telo do samih njegovih granica, poništavajući ograničenja roda i seksualnosti u potrazi za nedostižnim zadovoljenjem.
Grozničava mešavina toka svesti, autobiografije, kolaža i naracije, Koža obeležava pojavu jednog istinski originalnog književnog glasa. On je jednako nesputan kao apetiti, užasi i sudari koje pisac Bjorn Rasumsen priziva u poetičnim detaljima. Duboko emocionalan, erotičan, elegičan i
panseksualan, on miluje rane na našem telu i duši koje nanosimo u pokušaju da služimo porivima najvećeg organa našeg tela – kože koja nas pokriva i određuje.

Bjorn Rasmusen (Bjørn Rasmussen, 1983) diplomirao je dramaturgiju i kreativno pisanje. Debitovao je 2004. godine kao dramski pisac delom Mrav maršira u slatkoj krvi. Ovo je njegov prvi roman, objavljen 2011. godine, i donosi sada već poznate piščeve opsesije: istraživanje tela, seksualnost i
pitanje identiteta. Rasmusen je poznat po tome što s fikcijom često prepliće autobiografski materijal. 2013. godine je objavio poetski punktualistički roman Ukras, a 2015. i prvu zbirku pesama Ming, i tako se za vrlo kratko vreme izdvojio kao snažan i hvaljen novi glas savremene danske književnosti. Za debitantski roman Koža je elastična futrola koja obavija celo telo dobio je nagradu Montana za roman godine u Danskoj (2011) i Nagradu Evropske Unije za književnost (2016).

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *