Ani Erno dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2022. godinu Francuska književnica Ani Erno dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za 2022. godinu, saopšteno je danas iz Švedske kraljevske akademije u Stokholmu.

Nobelova nagrada pripala je francuskoj književnici Ani Erno “zbog hrabrosti i kliničke oštrine kojom otkriva korene, otuđenost i kolektivna ograničenja ličnih sećanja”, navodi se u obrazloženju Nobelovog komiteta.

Ani Erno razotkrila je iskustvo svoje klase, opisujući stid, poniženje, ljubomoru ili nesposobnost da vidite ko ste zapravo, i tako postigla nešto trajno i vredno divljenja”, ističe se u obrazloženju.

 

Francuska spisateljica i profesorka književnosti Ani Erno rođena je 1940. godine u gradiću u Normandiji, u porodici radnika koji su kasnije otvorili malu radnju sa namirnicama. Iz tog miljea je i preuzumala teme i pristupala im iz različitih uglova, (raz)otkrivajući različitosti u shvatanjima pola, jezika i klase. Glavne teme tokom decenija su joj, kako je sama navela, telo i seksualnost, intimni odnosi, društvene nejednakosti i iskustva promene klase kroz obrazovanje, vreme i sećanje, kao i stalno prisutno pitanje kako pisati o tim životnim iskustvima. 

Debitovala je 1974. godine romanom Prazni ormari (Les Armoires vides), sa temom koju će varirati u svom poznatom autobiografskom delu Događaj (L’Événement, 2000) o abortusu u Francuskoj šezdesetih godina, u vreme kada je bio zabranjen, ali se probila tek četvrtom knjigom, Mesto (La place, 1983), za koju je dobila nagradu “Renodo”. Njeno delo, a napisala je više od 30 knjiga, mahom je autobiografsko, autorka sebe radije određuje kao “etnološkinju same sebe” nego kao spisateljicu, a Godine (Les Années), knjigu memoarske proze objavljenu 2008. godine, mnogi smatraju njenim remek-delom.

Zagovornica je “ravnog pisanja”, lišenog “poezije sećanja”, a u njenom stilu mnogi kritičari traže veze sa autorima francuskog novog romana i prepoznaju težnju da ostvari ideal “nultog stepena pisma” Rolana Barta.

Kod nas su do sada prevedene njene knjige Mesto pod suncem Nisam izašla iz svoje noći, a u pripremi je i Zaposednutost. Ani Erno se nekoliko godina unazad visoko kotirala u nagađanjima o mogućim laureatkinjama, zajedno sa Ljudmilom Ulickom, Margaret Atvud i Dubravkom Ugrešić.

Iako se podrazumeva da je dobijanje ove nagrade velika počast, uz koju dolazi i velikodušna suma deset miliona kruna (nešto više od 920.000 evra), lista onih kojima je Švedska akademija odbila da da nagradu podjednako je impresivan kao i lista dobitnika te nagrade.

Među renomiranim predlagačima za dobijanje nagrade su članovi Švedske akademije, profesori književnosti i/ili jezika sa mnogih univerziteta i koledža, kao i prethodni dobitnici Nobelove nagrade za književnosti.

O izboru laureata odlučuje saziv od 18 članova Švedske akademije i svi moraju da budu Šveđani, a biraju se tajnim glasanjem i titutlu akademika imaju do kraja života. Dobitnik nagrade mora da dobije više od polovine glasova, a u proseku stigne oko 350 prijava svake godine.

Inače, sam Nobelov komitet, slanjem pozivnih pisama svakog septembra, imenuje kvalifikovane pojedince i institucije (bude poslato između 600 i 700 ovakvih pisama) koji predlažu kandidate. Februar naredne godine je krajnji rok do kojeg se nominacije moraju poslati. Zabrana na otkrivanje imena tih pojedinaca i institucija postoji i traje isto koliko i zabrana objavljivanja nominovanih – 50 godina. Prosečan broj godina dobitnika i dobitnica Nobelove nagrade je 65; najmlađi je bio Radjard Kipling sa 42 (1907), a najstarija Doris Lesing sa 88 (2007). Nobelovu nagradu za književnost do sada niko nije dobio dva puta, a odbili su je Boris Pasternak 1958. i Žan Pol Sartr 1964. godine.

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: