Večeras otvaranje izložbe inspirisane Don Kihotom u Servantesu

Izložba Dušana Rajčića pod nazivom “Quixotes” biće otvorena večeras u 19 časova, u Institutu Servantes, a realizuje se povodom obeležavanja 400 godina od objavljivanja tog remek dela španske i svetske književnosti.

Postavku će činiti tri slike i šest skulptura inspirisane Don Kihotom, vitezom tužnog lika uradjene u posebnoj tehnici koju je osmislio sam autor, a otvoriće je direktor Instituta Servantes Enrike Kamaćo Garsija i umetnik.

Rajšić je inspirisan “veleumnim plemićem iz Manče” već punu deceniju. On u svojim slikama i skulpturama pokušava da na svoj način pronadje odgovore na brojna pitanja i teme koja proizilaze iz knjige. Jedno od osnovnih pitanja mu je da li realno nadmašuje fikciju ili fikcija pobedjuje realnost.

Svojim delima Rajišić pokazuje da Don Kihot nije običan, jednostavan, statičan i konačan lik. Naprotiv, on pokazuje koliko je aktuelan i danas u savremenom svetu.

– Servantes mi je zadao temu, a ja sam sa olovkom u ruci, umesto mača, ostavio ovaj trag, lutajući po belini papira. Posvećujem ovu izložbu svima koji se bore protiv vetrenjača, koje pokreću ohole i neuhvatljive sile zla – kaže umetnik.

Rajšića važi za jednog od najplodonosnijih domaćih autora, sa urađenih preko milion crteža i više od 500 skulptura.

Poznat je po tehnici koju je sam izumeo, skuplture pravi od kapljica voska otopljenog na vatri upaljača i zatim izliva u bronzi. Najčešći motivi njegovih dela su psi, devojke koje sviraju razne instrumente, konji, Don Kihot i Sančo Pansa.

Član je ULUS-a i urednik likovnog programa u Centru za kulturu u Lazarevcu. Skulpture i crteže izlagao je u Bačkoj Topoli, Beogradu, Lazarevcu, Kovinu, Ubu i Kragujevcu.

Autor je spomen-obeležja slikaru Straub Jozefu u Bačkoj Topoli i spomenika u Lazarevcu podignutom poginulim u ratovima 1990/99. Osmislio je i realizovao scenografiju i kostime za nekoliko pozorišnih predstava PULS teatra u Lazarevcu. Skulpture i crteži nalaze se u mnogim privatnim kolekcijama, kao i postavci Narodnog muzeja u Kragujevcu.

Izložba će biti otvorena do 8. septembra.

 

izvor: blic.rs

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: