Uskoro počinje festival “Svetski dan(i) poezije 2017”

Povodom Svetskog dana poezije Kulturni centar Beograda u saradnji sa brojnim institucijama i pojedincima već dugi niz godina krajem marta meseca okuplja pesnikinje i pesnike iz sveta i Srbije. Osim popularizacije ovog književnog žanra manifestacija ima za cilj informisanje ovdašnje javnosti o novostima na književnim scenama Evrope i SAD, uspostavljenje novih mogućnosti saradnje srpskih i inostranih autora, omogućavanje edukacije mladih u oblasti književnosti, kao i ukazivanje na plodne mogućnosti simbioze poezije i drugih umetnosti. Manifestacija se od svojih početaka bavi i problematizacijom društvenog statusa savremene poezije, kao i njenim „aktivističkim“ potencijalom. 
 
Ovogodišnji festival pod punim nazivom “SVETSKI DAN(i) POEZIJE 2017: Čiji se glas čuje? – poezija, muzika, rokenrol” posvećen je glasu i muzici teksta, kao i odnosu poezije i muzike. Književnost je u tesnoj vezi s muzikom, od njihovih zajedničkih sinkretičkih pra-korena do danas. U aktuelnom vremenu nenaklonjenom poeziji, baš kao ni suštinskoj komunikaciji, u zaglušujućem svetu kakofonije i novih preraspodela društvenih moći, čini se da je važno iznova postavljati pitanja: čiji se glas(ovi) zapravo čuje, koga slušamo, koga ćemo (po)slušati… Stoga će programska novina 17. izdanja ove manifestacije biti koncertna linija programa u okviru koje će nastupati bendovi i grupe umetnika čije se stvaralaštvo bazira na kombinaciji savremenih ili klasičnih poetskih tekstova i (nove) muzike/rokenrola. U poslednjih nekoliko godina veoma je primetna aktivnost upravo ovakvih muzičkih bendova, kantautora i umetničkih grupa koji su spojivši rok, pop, bluz i novi zvuk sa poetskim tekstovima izgradili svoj muzički stil jasnog društveno-angažovanog stava. S druge strane, sve su brojniji pesnici koji spajaju elemente  rokenrola, pop kulture i (klasične) književnosti u svojoj poeziji.
Među gostima festivala bili su: Čarls Simić, Adam Zagajevski, Eva Lipska, Uve Kolbe, Amir Or, Valerio Magreli, Katalin Ladik, Mucuo Takahaši, Umberto Fjori, Aleš Debeljak, Nikola Madžirov, Gerhard Falkner, Džerom Rotenberg, Marija Gracija Kalandrone…
 
Učesnici-pesnikinje/pesnici 2017: LućanoĆekinel/Lucianno Cecchinel (Italija), RonVinkler/Ron Winkler (Nemačka), EvaZonenberg/Ewa Zonenberg (Poljska), DragoslavDedović (Nemačka), DamirŠodan (Holandija), PrimožČučnik (Slovenija), UrošBojanović (BiH), DelimirRešicki (Hrvatska), JovicaIvanovski (Makedonija) i pesnici iz Srbije: Radmila Lazić, Vladimir Kopicl, Dragan Bošković, Dragana Mladenović, Bojan Savić Ostojić, Ognjenka Lakićević, Miloš Živanović, Petar Matović, Maša Seničić, Bojan Marjanović, Dubravka Đurić, Nenad Milošević i Aleksandar Šurbatović.
 
Bendovi/muzičari/vokalni projekti: „Ah Ahilej“, „Kralj Čačka“, „Nebograd“, „The Vocal Clash“, „Orasi“ i Damir Šodan.

Urednici manifestacije 2017: Zvonko Karanović i Olivera Stošić Rakić.
Više detalja u vezi sa datumima, satnicama i konceptima programa manifestacije možete pogledati ovde.

 

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: