U susret godišnjici rođenja Ive Andrića

Na pragu predstojeće godine u kojoj će biti obeleženo 125 godina od rođenja našeg nobelovca, Andrićeva zadužbina obeležila je svoj jubilej – četiri decenije delovanja.

Akademik Miro Vuksanović, predsednik Upravnog odbora Zadužbine Ive Andrića, najavio je tim povodom značajne poduhvate usmerene na očuvanje zaostavštine i dublje proučavanje dela velikog pisca.

– Zadužbina Ive Anrića je jedinstvena ustanova u našoj kulturi i proslava 40 godina od njenog nastajanja je lepa prilika da naučnim i osmišljenim načinom učvršćujemo Andrićevo delo u srpskom jeziku – izjavio je Vuksanović, i dodao da je Zadužbina, van svake sumnje, obavila sve neophodne pripreme za dugo očekivani projekat: objavljivanje kritičkog izdanja Andrićevih sabranih dela.

– Taj dugo odlagani posao Zadužbina je poverila priređivačkom timu koji čine mladi, odvažni istoričari književnosti – pojasnio je Vuksanović. – Usvojena su pravila za rad i naša zadužbina je planirala da u 2017. godini bude kritički priređeno pet knjiga pripovedaka koje je Andrić za života objavio.

U Andrićevoj jubilarnoj godini, zadužbina posvećena očuvanju njegovog dela planira i objavljivanje svečanog broja svog godišnjaka (koji izlazi tridesetak godina), koji će biti u celosti posvećen Andrićevom životu i radu.

– U našim planovima je i svečano uručenje Andrićeve nagrade u saradnji sa drugim ustanovama i udruženjima. Srpska akademija nauka i umetnosti već priprema međunarodni skup o Andriću i očekuje se da će biti saopštena nova saznanja i tumačenja njegovog dela – dodao je Vuksanović, te naglasio:

– Dvojbe ne može biti, Andrić je najprevođeniji srpski pisac. To traje dugo i to nije isključivo posledica Nobelove nagrade. Ima dosta nobelovaca koji su gotovo zaboravljeni, a Andrića u svetskoj književnosti održava univerzalnost njegovih romana i pripovedaka.

———————————————-

Piščeva volja – Zadužbina Ive Andrića, koja je počela da radi 12. marta 1976. godine na temelju testamentarne volje Ive Andrića. Pored prestižne književne nagrade koju dodeljuje od početka rada, ona brine o štampanju Andrićevih dela i svega što se piše o Andriću, pobrinula se za digitalizaciju kompletne rukopisne zaostavštine Andrićevog dela u SANU, a živi od autorskih prava na Andrićeva dela.

izvor: novosti.rs

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: