Šta čitaju oni koji pišu: Tijana Savatić Ne dogodi se da naiđem na izdanje Odiseja Elitisa ili Paula Celana, a da ih ne kupim. To su pesnici koji me nepogrešivo podstiču, kaže pesnikinja Tijana Savatić.

Tijana Savatić foto: Katarina Marčetić

Vaše najranije sećanje na knjigu i čitanje?

Na svoj peti rođendan dobila sam ogromnu ilustrovanu ekciklopediju sa više od 500 strana. Ta knjiga podstakla je mnoga moja razmišljanja o svetu, koja su se kasnije razvila u fascinacije i interesovanja. Takođe, pamtim kako je baka bratu i meni pred spavanje čitala pesme Jovana Jovanovića Zmaja.

Koju knjigu biste nazvali knjigom vašeg odrastanja?

Kao čitalac želim da verujem da i dalje odrastam i da me to osećanje nikada neće napustiti. Ipak, kada je detinjstvo u pitanju, neporeciv uticaj je imala knjiga Kreativnog centra Lavirint – grčki mitovi za čitanje i prepravljanje, koju je priredila Nada Korać. To je bilo plodno tle nakon čega su došle priče Gogolja i Čehova, sa kojima se ljubav prema čitanju definitivno primila.

Kom piscu/spisateljici (ili knjizi) se redovno vraćate i zašto?

Ne dogodi se da naiđem na izdanje Odiseja Elitisa ili Paula Celana, a da ih ne kupim. To su pesnici koji me nepogrešivo podstiču, kada god osetim da mi je impuls za pisanjem u zatišju. Njihovim zbirkama vraćam se nebrojeno puta.

Knjiga koju nikako niste uspevali da pročitate do kraja?

Ande Žid, Kovači lažnog novca (ne čitati nakon Nabokova)

Knjiga koju biste voleli da je nikada niste pročitali?

Drugi deo knjige Dan šesti Rastka Petrovića. Uz svu maestralnost opisa, strukture i detalja, koja ovaj roman u prvom delu čini remek-delom, uporno ne uspevam sebi da odgovorim na pitanje – zašto mu je trebalo da napiše drugi deo?

U svetu kojeg književnog dela biste voleli da živite?

Ovidijeve Metamorfoze imaju karakter totalnog sveta za mene.

U kojim situacijama zažalite što nemate knjigu pri ruci?

Kada se spremam na privatno putovanje često više vremena potrošim u biranju knjiga nego u biranju garderobe. Radije ću nositi knjige koje možda ne otvorim, nego biti u situaciji da mi zafali nešto što osetim da mi je baš u tom momentu potrebno.

Da imate svoju izdavačku kuću, koju knjigu, ili kojeg pisca/spisateljicu biste prvo objavili?

Verovatno bi to bila tipska antologija poezije, koju karakteriše upečatljiva i začudna slika, bogat i složen jezik i vešta igra tekstualnim sadržajem sa jačim uoprištem u utisku nego u značenju. Ukratko, izbor onih primera iz savremene (ili realitvno savremene) lokalne pesničke produkcije, koje sama smatram inspirativnim i kojima se vraćam.

Koju knjigu biste voleli da ste vi napisali?

Vergilijeva smrt Hermana Broha, Rilkeove Devinske elegije i Nabokovljev Dar.

Opšteprihvaćeno remek-delo koje vam se nije svidelo? I zašto?

Geteove Godine učenja Vilhelma Majstera. Uz sav značaj koji ova knjiga ima za razvoj modernog romana i ironično veliki broj puta koliko sam je pročitala, nije mi još pošlo za rukom da me ne iznervira.

Za koje knjige (autora/ku) mislite da ste ih otkrili prekasno?

Uglavnom mi padaju na pamet knjige koje sam otkrila prerano, kao što je pokušaj da čitam Uliksa u srednjoj školi. Ipak mislim da bi bilo prekasno da sam nakon pomenutog perioda tek uzimala da čitam Orvela ili Hesea.

Da možete da priredite večeru za pet pisaca/spisateljica, bez obzira na to odakle su i da li su vaši savremenici, ko bi se našao za stolom?

Uglavnom ih zamišljam po grupicama, tako da bi to verovatno bile zasebne prilike na koje bih pozivala, Šelijeve i Kitsa, onda Rilkea i Ničea ili Ezru Paunda, E.E. Kamingsa…

Kako obeležavate zanimljive delove u knjizi: beleške na marginama, “uši”, podvlačenje markerima ili…?

Mnogo zavisi od svrhe i namene čitanja, ali i od samog materijala. Odnos ne može biti isti u zavisnosti od toga da li je knjiga moja ili pozajmljena, fotokopirana ili digitalna… Primetila sam da razvijam manir da komentarišem i prepravljam sopstvene pesme najčešće na autorskim pimercima časopisa gde su odštampane. Ideja dijaloga sa sopstvenim tekstom, čak i kada je fiksiran objavljivanjem, pokazuje se kao dosta podsticajna.

Koju biste knjigu poneli na pusto ostrvo, a koju na odsluženje doživotne zatvorske kazne?

Na pusto ostrvo Homerove epove, a u zatvor sabrane Šekspirove drame.

Šta trenutno čitate?

Trenutno obnavljam Helderlina, i čitam novu zbirku Gorana Korunovića Manastir.

Još priloga iz rubrike “Šta čitaju oni koji pišu” možete pročitati ovde.

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: