Šta čitaju oni koji pišu: Sara Arsenović Na pitanje kojim autorima se redovno vraća, Sara Arsenović, novinarka Kulturno umetničke redakcije Radio Beograda 2 kaže da su to Jovan Hristić, Milena Marković, Dragana Mladenović i dr.

Vaše najranije sećanje na knjigu i čitanje?

Najviše sam volela čuvenu ediciju Bajke naroda sveta, koja je objavljena u 10 kola tokom šezdesetih i sedamdesetih. Sećam se da su mi među omiljenim bile Japanske bajke, a posebno Devojka sa loncem ili, kako bih je ja zvala – Haticuga. Majka mi je tu bajku iznova i iznova čitala pred spavanje, a godinama kasnije se malo i žalila, jer je Haticuga jedna od najdužih bajki u toj knjizi. Tu je i kod nas malo poznati roman za decu Šalabingo slovačkog pisca Milana Ferka, o druženju dečaka Martina i njegovog deke sa kolonijom puhova u njihovoj vikendici. 

Koju knjigu biste nazvali knjigom vašeg odrastanja?

Prvo mi je pao na pamet serijal Devojčica sa šestog meseca italijanske spisateljice Roberte Riko, koja je knjige objavljivala pod pseudonimom Muni Vičer. Ipak, suštinski, knjige mog odrastanja su one o dečaku koji je preživeo – Hariju Poteru. Krenula sam u prvi razred osnovne škole kada je snimljen prvi film, pa sam tako, poput većine, otkrila knjige koje će mi obeležiti detinjstvo i adolescenciju.

Kom piscu/spisateljici (ili knjizi) se redovno vraćate i zašto?

Više se vraćam poeziji – Jovanu Hristiću, Mileni Marković, Dragani Mladenović, a potom i Rejmondu Karveru, Ginzbergu i Keruaku. Vraćala sam se i Andrićevim i Čehovljevim pripovetkama. Recimo, i Orvelovu 1984. sam prvi put pročitala u srednjoj školi, a drugi put na fakultetu. 

Knjiga koju nikako niste uspevali da pročitate do kraja?

Tu su brojni savremeni romani (neretko loše prevedeni) kojima sam i zaboravila ime. Od klasika to je Rat i mir, koji sam dva ili tri puta počinjala da čitam.

Knjiga koju biste voleli da je nikada niste pročitali?

Retko se dovodim u tu situaciju, jer ću gotovo uvek ostaviti knjigu koja mi se ne sviđa, ali pada mi na pamet jedan skorašnji primeri. Prva knjiga Džordža R.R. Martina koju sam pročitala je Vatra i krv i jako sam razočarana. Iako ona (navodno) nije reprezentativna za njegovo stvaralašvo, verujem da više neću čitati Martina. 

U svetu kojeg književnog dela biste voleli da živite?

Volela bih da živim u jednoj od priča iz zbirke Nuspojave Vudija Alena u kojoj se poigrava sa vremenom na sličan način kao u filmu Ponoć u Parizu. 

U kojim situacijama zažalite što nemate knjigu pri ruci?

U autobusu 84 kada je popodnevna gužva na Brankovom mostu, a ja sam zaboravila da ubacim knjigu u torbu. 

Da imate svoju izdavačku kuću, koju knjigu, ili kojeg pisca/spisateljicu biste prvo objavili?

Verovatno bih odabrala knjigu O nasilju Hane Arent. 

Koju knjigu biste voleli da ste vi napisali?

Toliko mi je teško da razmišljam tako, ali neka to na primer bude Forsiranje romana reke Dubravke Ugrešić. 

Opšteprihvaćeno remek-delo koje vam se nije svidelo? I zašto?

Ne znam da li se smatra remek-delom, ali moj odgovor je Beton Tomasa Bernharda. Mislim da on nije moj pisac. 

Za koje knjige (autora/ku) mislite da ste ih otkrili prekasno?

Mnoge domaće savremene autore sam počela da čitam tek kada sam počela da radim na Radio Beogradu. Među njima je i Srđan Valjarević sa romanom Komo i pesničkom knjigom Džo Frejzer i 49 pesama. Frejzera sam dobila na poklon, a odmah potom kupila Komo, da bih ubrzo shvatila da se obe knjige već nalaze u porodičnoj biblioteci.

Da možete da priredite večeru za pet pisaca/spisateljica, bez obzira na to odakle su i da li su vaši savremenici, ko bi se našao za stolom? 

Gertruda Stajn bi na toj večeri sigurno kazala mnogo zanimljivih priča, a sedela bi pored Doroti Parker, Virdžinije Vulf, Džojsa, i, nezaobilazno, svog druga Hemingveja. 

Kako obeležavate zanimljive delove u knjizi: beleške na marginama, “uši”, podvlačenje markerima ili…?

Pravim male uši i podvlačim bez pritiskanja isključivo grafitnom olovkom, tako da se sve po potrebi može obrisati. Ređe zapišem sa strane i nekakvu asocijaciju ili misao. 

Koju biste knjigu poneli na pusto ostrvo, a koju na odsluženje doživotne zatvorske kazne?

Na oba mesta bih ponela Borhesova sabrana dela koja se nalaze na polici pored mene dok pišem ove odgovore. 

Šta trenutno čitate?

Čitam zbirku priča Utuljena kandila Dragiše Vasića, kao i neke knjige iz edicije XX vek, koje su nedavno bile na finom popustu u Beopolisu. Recimo, Čitanje svakodnevice Džoa Morana.

Ostale tekstove iz naše rubrike “Šta čitaju oni koji pišu” možete pročitati ovde.

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: