Pisci traže novi konkurs Ministarstva kulture

Kako je sa 2,2 miliona evra moguće finansirati celokupno savremeno stvaralaštvo, to ministra kulture i činovnike ovog ministarstva uopšte ne interesuje, rečeno je u okviru tribine Srpskog književnog društva, nazvane „Stop uništavanju književne kulture u Srbiji”, a povodom rezultata konkursa Ministarstva kulture i informisanja za finansiranje i sufinansiranje projekata u 2016. godini.

U razgovoru su učestvovali Igor Perišić, predsednik Upravnog odbora Srpskog književnog društva, članovi UO SKD Vasa Pavković i Vladimir Kecmanović, kao i Dejan Simonović, urednik tribinskog programa SKD-a.

„Rezultate konkursa smatramo ponižavajućim i uvredljivim, kao što je, uostalom, i čitava konkursna procedura, koja nedopustivo kasni i u dramatičnom je zaostajanju za književnim životom, koji, naravno ne počinje sredinom, već početkom kalendarske godine. Konkurs za savremeno stvaralaštvo raspisan je 24. februara, komisije su formirane 25. aprila, procedura je sprovedena na brzinu, a rezultati su objavljeni tek 10. maja”, stoji u saopštenju SKD-a.

Igor Perišić posebno je istakao da projekti Srpskog književnog društva – međunarodne književne kolonije i saradnja sa hrvatskim i slovenačkim piscima nisu ove godine dobili podršku Ministarstva kulture koje teži evropskom imidžu.

– Ministarstvo hoće da nas zatvori u provincijalni geto, u kojem svi treba da gledaju Televiziju Pink i da čitaju „Informer” – rekao je Igor Perišić.

Od časopisa koji su dobili novac na ovom konkursu, prema podacima na sajtu Ministarstva kulture i informisanja, nalaze se, pored ostalih: „Danica” Vukove zadužbine, „Sent”– 250.000, „Književna istorija” 275.000, „Beogradski književni časopis” 300.000, Zbornik Matice srpske za književnost i jezik kao i Zbornik MS za likovne umetnosti 250.000. Po 300.000 dobili su „Gradina” i „Koraci”, „Letopis Matice srpske” i „Gradac” dobili su po 400.000 dinara. U odlučivanju su učestvovali članovi komisije: Tamara Mitrović, predsednik, Zona Mrkalj, Zoran Rakić, Petar Matović i Laslo Blašković.

Vasa Pavković istakao je da iznos od 250.000 dinara nije dovoljan za opstanak jednog časopisa na godišnjem nivou, posebno zbog toga što se autori tekstova i prevoda, kao i članovi uredništva mnogih od njih, stalno odriču honorara samo da bi časopis izašao.

Zaista, iznos koji godišnje dobijaju časopisi u Srbiji jednak je jednoj dobroj mesečnoj plati u Srbiji.

Ukupno se za časopise na godišnjem nivou iz budžeta izdvaja 10.150.000 dinara, za finansiranje kapitalnih projekata izdvaja se 10.900.000 dinara, za prevođenje dela srpske književnosti u inostranstvu 13.487.700 dinara (91.900  evra + 2.184.000 dinara), za nastupe srpskih književnika u inostranstvu izdvojeno je iz budžeta 4.000.000 dinara, ukupno devet miliona dinara određeno je za nagrade i književne manifestacije,

– Dozvolili smo da nestanu časopisi „Istočnik”, „Književnost” i „Poezija”, na putu nestanka su i drugi. Novac nisu dobila ugledna priznanja „Todor Manojlović”, „Vasko Popa” i „Stevan Sremac” – dodao je Vasa Pavković.

A kako kaže sajt ministarstva, među priznanjima i manifestacijama koje jesu dobile novac iz budžeta nalaze se: Brankovo kolo – 250.000, Disovo proleće 300.000, Novosadski književni festival – 250.000, Beogradski festival evropske književnosti – 250.000, Svetski dan poezije KCB-a – 300.000, „Ninova” nagrada – 500.000, Kikinda šort – 350.000, Susreti pisaca Udruženja književnika Srbije i Prevodilački susreti – 250.000…

Vladimir Kecmanović naglasio je da su, čak i u slučaju da budžet za kulturu bude povećan, i dalje problem nestručni ljudi u komisijama, koji rade čak i u nekoliko njih odjednom, a da pri tome nisu moralno i intelektualno kompetentni. Sa ovom konstatacijom bili su složni svi učesnici u razgovoru. Dejan Simonović naveo je da se u Srbiji iz budžeta manje izdvaja za kulturu nego za zatvore.

– Što se manje bude ulagalo u kulturu, više će se i ulagati u zatvore – dodao je Simonović.

Srpsko književno društvo predlaže da se po formiranju nove vlade napravi rebalans budžeta, kojim bi se uvećala izdvajanja za kulturu, da se raspiše novi konkurs za projekte u kulturi, uz veći novčani iznos, da se hitno reše problemi samostalnih umetnika, a da rad komisija bude dostupan javnosti.

izvor: politika.rs

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *