Nagrada “Biljana Jovanović” Svetislavu Basari

Nagrada “Biljana Jovanović” za najbolju knjigu u 2015. godini pripala je Svetislavu Basari za roman “Anđeo atentata”, saopštilo je Srpsko književno društvo.

Žiri koji je radio u sastavu: Ljiljana Šop (predsednica), Marjan Čakarević i Srđan Srdić, odluku je doneo jednoglasno. U najužem izboru za ovo ugledno književno priznanje našla se i knjiga priča “Prepoznavanja” Jasne Dimitrijević i roman “Lager” Ljubomira Koraćevića.

Žiri je ocenio da je “Anđeo atentata” jedan od vrhunaca u obimnom romanesknom opusu Svetislava Basare, te da u njemu “iščitavamo sve one kvalitete koji su ovog autora učinili klasikom savremene srpske literature”.

Članovi žirija smatraju da je na ovaj način nagrađena književnost čije su odlike”izvanredna veština strukturisanja, velika formalna inventivnost, ali i sklonost ka razložnoj i utemeljenoj provokaciji”.

“Svojom prepoznatljivom, superiornom duhovitošću, Basara se i u ovom romanu suprotstavlja svakoj zloupotrebi istorije u dnevnopolitičke svrhe i dekonstruiše sa uzvišenom lakoćom kako nacionalne, tako i internacionalne mitove i velike priče”, navedeno je u obrazloženju.

Nagradu “Biljana Jovanović” dodeljuje Srpsko književno društvo uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, za najbolju knjigu u prošlogodišnjoj književnoj produkciji. Priznanje je ustanovljeno 2005. godine u znak sećanja na prerano preminulu književnicu i mirovnu aktivistkinju Biljanu Jovanović (1953-1996).

izvor: b92.net

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: