Objavljena nova antologija “Trezor srpske poezije”

Neobična antologija „Trezor srpske poezije“, koju je nedavno objavila Fondacija „Solidarnost Srbije“, na jednom mestu okupila je poeziju od Vaska Pope, Stevana Raičkovića, preko Danila Kiša, Koče Popovića, Mirka Kovača ili Olje Ivanjicki, Leonida Šejke, do Milana Mladenovića.

Troglava antologija, koju su priredili Miljurko Vukadinović i Dušan Stojković, kako nosi podnaslov, zaista se sastoji iz tri zbirke – koje pokrivaju i vrhove srpske poezije 20. veka, ali i skrivene autore ili pesme.

U knjizi koja sadrži 557 pesama 206 autora nalaze se autori koji su izborili neku vrstu „nepovredive večnosti“, od Milana Dedinca (rođenog 1901) do Vojislava Despotova (1950). Vasko Popa, Ivan V. Lalić, Branko Miljković, Stevan Raičković, Branislav Petrović, Miodrag Pavlović… predstavljeni su sa po dve za njih suštinski prepoznatljive pesme i ostalih, za mnoge, manje poznatih. Tu su i „skriveni“ pesnici, oni kojima pesnikovanje nije bilo centralna književna aktivnost: Vladan Desnica, Novak Simić, Danilo Kiš, Aleksandar Tišma, Mirko Kovač, Milorad Pavić, Saša Hadži Tančić, Miodrag Perišić… ali i dela nekoliko slikara: Olje Ivanjicki, Leonida Šejke, Milića od Mačve, glumca Ljubiše Bačiće, rok pevača Milan Mladenović.

Prisutni su i naši pisci iz rasejanja, tzv. zagranični pisci. Među njima i popriličan broj emigrantskih pisaca, kao i manjinski pisci, koji su prirodni deo srpske književnosti, iako neki od njih nisu nikada pisali na srpskom, ili su to retko činili (Petru Krdu ili Milena Pavlović Barili).

„U knjizi su samo mrtvi pesnici, oni sa okončanim poetskim opusom. No, oni su življi od mnogih nogama mrdajućih koji su zaposeli trenutno one pozicije koje nisu izborene realnom vrednošću njihova pesnikovanja. Naša antologija pokušaj je da se pesnici „uhvate“ u raznovrsnosti, poetskoj drugosti njegova pevanja“, objašnjavaju priređivači u pogovoru.

Kako kažu, već naslov pogovora „Vrt bez kraja“, sintagma pesnika Slobodana Rakitića, govori o nezahvalnoj prirodi antologičarskog posla i nekoj vrsti prirodne nesagledivosti ponuđenog materijala, što podrazumeva i mnoštvenost pesnika i brojnost i razuđenost autorskih poetika koje su obeležile 20. vek.

Ova antologija, kažu priređivači, ništa ne zaključuje, „već otvara, otključava – nudi novu sliku, te okreće tumbe onu ustaljenu, zaparloženu, ubuđalu stereotipiju hronološkog ređanja, pa često i vređanja dobrog ukusa, i kritičkog i čitalačkog…“

Knjiga je nedavno predstavljena u Udruženju književnika Srbije, a direktor Fondacije „Solidarnost Srbije“ Vladimir Ilić, tom prilikom je istakao da će oni i u buduće nastaviti da pomažu izdavanju vrednih dela koja obogaćuju srpsku kulturu i književnost.

izvor: danas.rs

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: