Deveti festival “Trgni se! Poezija! O9” od 6. do 9. maja

Beogradski festival poezije i knjige koji se održava od 6. do 9. maja po deveti put, pod sloganom koji je napisao Dušan Matić “Poezija je neprekidna svežina sveta”, okupiće u Biblioteci grada Beograda oko 30 pesnika iz 10 zemalja.

Na konferenciji za novinare u Rimskoj dvorani Biblioteke grada Beograda danas su govorili osnivač književne organizacije “Treći trg” Dejan Matić koji je i inicijator literarnog festivala “Trgni se!”, Marijan Marinković ispred BGB koja je jedan od koordinatora festigvala, stručni saradnik Gradskog sekretarijata za kulturu koja je pokrovitelj festivala Jovan Jovanović, predstavnica “Erste banke” – generalnog sponzora Sonja Svirčev i Milena Petaković predsednica Saveza slepih i slabovidih Beograda.

Matić je objasnio da je ovogodišnji festival u znaku omaža Dušanu Matiću, kao jednom od najvećih srpskih pesnika između dva rata i jednom od 13 osnivača nadrealističkog pokreta u Srbiji.

On je kazao da je ove godine novina što će festival poslednjeg dana – 9. maja – posetiti Mladenovac koji je pristao da bude novo mesto okupljanja pesnika i poklonika knjige. Takođe, dodao je on, ove godine su u program uključeni pesnici iz Saveza slepih i slabovidih i između ostalog, Treći trg će objaviti neke od njihovih pesama.

Jovanović je priznao da je pre devet godina kao predstavnik grada Beograda koji je preuzeo pokroviteljstvo nad festivalom, bio sumnjičav jer je tokom svog rada u kulturi bio svedok mnogih sličnih manifestacija koje su imale jedan ili dva nastupa i zatim su se ugasile.

On je rekao da je “Trgni se” s obzirom da se održava deveti put postao jedna od ozbiljnih gradskih manifestacija i posebno mu je važno da je posvećena poeziji koja još nije kontaminirana estradom i šundom.

Jovanović je pohvalio organizatore što uprkos veoma malim sredstvima koja dobijaju od grada i sa malo ljudi među kojima je više volontera, uspevaju da okupe ugledna imena iz celoga sveta, iz svih poetika i generacija.

Svirčev je rekla da je Erste banka već nekoliko godina prepoznala značaj ove manifestacije i kao društveno svesna kompanija spremna je da finansijski pomogne njeno održavanje. Zadovoljni su, kaže, što su postali deo festivala.

Govoreći o saradnji sa savezima slepih grada i Srbije, Petaković je podvukla da je među slepima ima mnogo pesnika i da će ovo biti njihov prvi izlazak na festival koji organizuje “Treći trg”.

Ona je dodala da je cilj Saveza da svoje članove pokaže široj javnosti i na taj način im pomogne da se uklope u društvo.

Matić je u ime organizatora najavio da će svake večeri od 20 sati u Rimskoj dvorani BGB biti organizovano pesničko veče na kome će desetak učesnika festivala govoriti svoje stihove.

Među učesnicima će biti i akademik Ljubomir Simović, ali i pesnici najmlađe generacije.

U sedištu gradskog Saveza slepih, u kome se već 20. put održava manifestacija “Jevrejskoj u pohode”, biće održano Đurđevdansko poselo na kome će gostovati učesnici festivala “Trgni se”.

Matić je podsetio da je Treći trg objavio između dva festivala pet knjiga, među kojima je posebno interesantna dvojezična, srpsko-nemačka zbirka poezije Stevana Tontića i da će ove knjige imati svoju promociju u ranijim terminima festivala.

Na programu će biti i dve filmske projekcije, drugog i trećeg dana, od kojih će jedna biti posvećena Dušanu Matiću.

izvor: b92.net

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: