Bibliotekari: Nabavka knjiga preko tendera nepraktična, spora i skupa

Bibliotekari i izdavači traže izmenu zakona o javnim nabavkama. Nabavka knjiga preko tendera pokazala se kao nepraktična, spora i skupa.

Apsurdna procedura da biblioteke nabavljaju knjige preko tendera, kao papir, olovke, spajalice i ostali kancelarijski materijal, već skoro dve godine pokazuje se kao nepraktična, spora i skupa, ali nadležni i dalje imaju preča posla od pronalaženja novog, prihvatljivog rešenja.

Po ko zna koji put, Bibliotekarsko društvo Srbije i reprezentativno Udruženje izdavača i knjižara Srbije uputili su, ovim povodom, saopštenje javnosti i ukazali na ozbiljne probleme do kojih dolazi u primeni Zakona o javnim nabavkama, prilikom kupovine knjiga za javne biblioteke u Srbiji.

– Praktično to izgleda ovako: u planu nabavki biblioteka treba da planira kada će pokrenuti javnu nabavku i toga se strogo pridržavati, kao i da proceni vrednost nabavke. Sam postupak oglašavanja i okončanja javne nabavke traje najmanje mesec dana. Da je danas raspisana javna nabavka, za nagrađeni roman Filipa Davida, a postupak je isti za jednu i 101 knjigu, biblioteka ne bi mogla da kupi knjigu do sredine marta. Šta je tek sa onima koji su prvu javnu nabavku planirali u maju, ili julu? Ovim postupkom favorizuju se posrednici, druga ruka, a ne izdavači – kaže za “Novosti” Danica Otašević, direktorka GB “Vladislav Petković Dis”.

Vuk Vukićević, generalni sekretar UIKS, za “Novosti” objašnjava da umesto da smanji javne troškove važnih kulturnih ustanova, poštovanje Zakona o javnim nabavkama, koji se primenjuje od 1. aprila 2013, onemogućava bibliotekarima da iskoriste periode važenja popusta prilikom kupovine izdanja, koji najčešće traju samo nekoliko dana tokom sajmova knjiga, pošto tada nema dovoljno vremena za sprovođenje javnih nabavki.

– Zato smo uputili pismo Upravi za javne nabavke Vlade Srbije, i Ministarstvu finansija, pozivajući ih na razgovor, da bismo pronašli pravna rešenja za prevazilaženje problema – kaže nam Vukićević.

Na pitanje šta Ministarstvo kulture preduzima kod Uprave za javne nabavke, kako bi se izbegle besmislene situacije vezane za tendere u ustanovama kulture, ministar kulture Ivana Tasovac je odgovorio:

– U dva navrata pokrenuli smo inicijativu za izmenu i dopunu Zakona o javnim nabavkama i o tome postoji saglasnost unutar Vlade. Međutim, reč je o sistemskoj stvari, pa smo odlučili da se to ne radi parcijalno, jer postoje i druge oblasti poput zdravstva i prosvete koje imaju slične probleme. Zbog toga će se i ići na izmenu i dopunu zakona, očekujem u toku ove godine.

izvor: novosti.rs

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: