55. Brankova nagrada pripala Jeleni Blanuši za knjigu „Pseudoton“

Žiri u sastavu Vladimir Gvozden, Stevan Bradić i Dragana V. Todoreskov (predsednik), odlučio je da nagradu dodeli Jeleni Blanuši za knjigu „Pseudoton” (Banatski kulturni centar, Novo Miloševo, 2014).

Brankovu nagradu dodeljuje Društvo književnika Vojvodine za pesničku knjigu autora mlađeg od 29 godina. Osim Jelene Blanuše, u užem izboru je bila i knjiga „Tamne intimnosti” Milice Milosavljević (Biblioteka „Milutin Bojić“).

Jelena Blanuša rođena je 1987. godine u Kikindi. Studentkinja je doktorskih studija Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Njena zbirka „Pseudoton” sadrži četiri ciklusa: Egzistacije, Dijalekcije, Revoluzije i Mortatorijumi. „Već same kovanice u nazivima ciklusa odaju autorkinu intenciju ka dualizmu i igrivosti, što dolazi do izražaja i u naslovima pesama: kako nas i priprema u Upozorenju, svojevrsnom „uputstvu“ za čitanje onoga što, prema njenim rečima, nije poezija, većina pesama ima dva naslova, koji pesme uokviruju”, stoji u obrazloženju žirija.

„Naporednost (ili recipročnost, koju ističe recenzent Bojan Samson) ogleda se i u tematsko-motivskoj složenosti: s jedne strane protagonistkinja pesama opredeljuje se za kritičko-satirični pristup savremenoj stvarnosti (za koju smo, kako kaže pesma Bivstvovanja/ Omaž vrtoglavosti „nabaždareni“), dok se, s druge strane, paradoksalno, promišljaju krajnja pitanja.

Pri tome se promoviše (ne)ukorenjenost za ovozemaljski život koji je jedan jedini, ali se ne beži i od spoznaje smrti, koja je često obojena cinizmom i jetkošću („A ako ipak ima/ višestrukih života,/ onda sam ja u prošlom/ sigurno bila Rat.// I jedva čekam sledeći.“//)

I sama lirska junakinja data je u dva lica i javlja se kao Jelena i Hermina (što je eksplicirano u pesmi „Kratak uvod u onostrano“), te se tako dobija specifična pozicija u kojoj se svaka konstatacija može opovrgnuti uplivom Drugog.

Upravo smeštena na tananoj granici koja deli lično od nataloženog istorijskog iskustva, unutrašnji bunt od kolektivnog demonstriranja distopije, socijalno od metafizičkog, pesnikinja nalazi prave reči koje, lišene patetike, uspevaju da održe vlastitu dvovalentnost i da često zbune ali i ushite čitaoce“.

Svečano uručenje Brankove nagrade, održaće se 25. Avgusta 2015. u Sremskim Karlovcima u sali Magistrata.

izvor: blic.rs

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: