Ukrajinska crna lista za ruske knjige i pisce

Ukrajinsko ministarstvo kulture zabranilo je uvoz 38 ruskih knjiga jer, po oceni Službe bezbednosti, propagiraju “mržnju, fašizam i separatizam”. To su dela različitih žanrova, od naučne fantastike do političke publicistike i istoriografije. Na vodećem mestu je knjiga “Kijev kaput”, kontroverznog pisca i nacional-boljševika Eduarda Limonova, a na listi je “Ukrajina haos i revolucija – oružje dolara “Nikolaja Starikova. Među nepoželjnima su i naslovi politikologa i publiciste Aleksandara Dugina, televizijskog novinara Sergeja Dorenka, novinarke Marine Ahmetove (reportaže u kojima osvetljava događaje od Majdana do rata na istoku Ukrajine).

Sve svetske agencije prenele su i da su u Kijevu napravili spisak nepoželjnih, na kojem je oko 600 glumaca, režisera i muzičara. Iako je bilo najavljeno da će početkom avgusta ukrajinske vlasti objaviti kompletanu “crnu listu”, do sada to nije učinjeno. Prema onome što su ukrajinski mediji obelodanili, na spisku “zabranjenih” je 14 osoba: od legendarnog Josifa Kobzona (78), koga mnogi zovu ruskim Frenkom Sinatrom, pa do francuskog glumca sa ruskim pasošem Žerara Depardjea.

Nije sporno da odavno postoji i znatno širi “katalog nepožljenih”, ali ne i ko je tačno u njemu. Kriterijum vlasti u Kijevu veoma je jednostavan – svi koji podržavaju Putina i ne osuđuju pripajanje Krima Rusiji su neprijatelji. Tako se spekuliše da bi na “listi nepoželjnih”, uz Depardjea, mogla da se nađu i druga slavna imena iz sveta. Emiru Kusturici u julu je otkazan koncert u Kijevu, zbog političkog angažmana, iako njegovog imena nema na javnoj listi. Spekuliše se da na dobrodošlicu ne bi naišli ni glumac Stiven Sigal i reditelj Oliver Stoun. Na najnovijem javnom spisku Kusturice i ostalih nema, ali to ne znači da bi ih na granici pustili da uđu u tu zemlju.

Paralelno sa “crnim spiskom” onih kojima je zabranjen ulaz, jer su podržali pobunjenike u Donbasu, u Kijevu se pravi i “beli”. Na njemu su muzičari, glumci, pisci iz Moskve i Sankt Peterburga koji su “uvek dobrodošli”. Moskovski roker Andrej Makarevič predvodi “bele”, kao i njegov kolega Jurij Ševčuk, lider grupe DDT iz Sankt Peterburga. Dobrodošli su glumci Valentin Gaft, Oleg Basijašvilij, Mihail Jefremov i Lij Ahedžakov i režiser Eljdar Rjazanov, kao i pisci Boris Akunjin, Viktor Šenderovič i pesnik Orluša.

izvor: novosti.rs

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *