U novom Larusovom rečniku 150 novih reči i izraza

U Francuskoj će 5. juna biti izdat novi enciklopedijski rečnik Larus (Larousse) sa 150 novih reči i izraza na francuskom jeziku.

Pored novih reči, u tom izdanju biće i oko 50 novih ličnih imena kao što su Nikol Kidman, Šarlota Rempling, Ang Li, Abdelatif Kešiš i Ijan Makevan.

Na spisku novih reči biće izrazi – ulogovati se ili e-cigareta.

Tanke potpetice su postale “stileto” prema italijanskom nazivu tankog noža. Termin ubistvo značiće, pored osnovnog značenja, i odličan koncert ili stanje posle konzumiranja jakih čokoladnih slatkiša ili kolača.

U rečniku će biti ukupno 62.500 reči i izraza. Larus će naredne godine obeležiti 110 godina postojanja. Prvi Larus objavljen je 1905. godine.

Svaki Larusov encikopledijski jednojezički rečnik sadrži dva dela.

Prvi deo je posvećen svim vrstama reči s gramatičkim objašnjenjima, a drugi deo sadrži lična imena.

U rečniku na dve strane se nalaze zastave svih država sveta. Postoje i ilustracije za neke pojmove, geografski atlas, a na sredini rečnika ima nekoliko strana na kojima su izrazi na latinskom jeziku.

Ove godine biće 5.350 crteža, šema, fotografija i ilustrovanih mapa, kao i deo posvećen izrazima koji se koriste van Francuske, kao što su Švajcarska, Kanada i Belgija.

Enciklopedija je dobila ime po Pjeru Larusu (1817-1875) koji je autor francuskog “Velikog univerzalnog rečnika 19. vekai začetnik encikopledijske forme pisanja rečnika u Francuskoj.

 

izvor: Blic

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: