Pesničenje u nedelju uz solidarnu akciju

Komšijsko dvorišno PESNIČENJE održaće se u nedelju 18. maja u 17h u dvorištu Mašinbravarske radnje Kalemegdan – Grujić u Jevrejskoj 18 – dvorište pored REXa.

Muzičko-pesnički susret! Učestvujemo: MI, VI, ONE I ONI: komšije i komšinice, deca, gosti i prolaznici: muzičari, pevačice, pesnici i pesnice, kompozitori, plesačice…

Pridružuju nam se: 
Dnevni centar i klub “Stari grad 1”,

supertalentovane komšinice Zorica i Aleksandra,
Gradska organizacija Saveza slepih,
škole i gimnazije,
kantautori,
duo CRNA OVCA,
pesnička grupa DUŠA,
pesničke snage PESNIČENJA,
Ljubica Toroman,
Mira Danilović…
Specijal PLESNIČENJE #1> gost urednik Zoran Simjanović!

Organizacija: REX i PESNIČENJE, uz veliku pomoć komšija Grujića iz mašinbravarske radnje Kalemegdan! U slučaju kiše (iako čvrsto verujemo da će se razvedriti) premeštamo Pesničenje u REX. 

Pesničenje, trening aktivnog čitanja poezije u javnim prostorima, nastao je kao inicijativa umetničke grupe „Škart” u novembru 2008. godine sa ciljem da podrži pojedince da izraze kreativne potencijale, istovremeno promovišući novu formu predstavljanja i razmene stvaralaštva, i osnažujući neafirmisane umetnike da javno izlažu svoje stvaralaštvo.

Pesničenje pronalazi i podržava pojedince i grupe koje pišu poeziju van klasičnih/afirmisanih poetskih krugova, i omogućuje im da svoje poglede, želje, snove i strahove javno predstave publici, kako u svojoj sredini tako i u drugim mestima. Kao takvo, predstavlja medijum za promociju novih aktera poetske, umetničke i kantautorske scene, i podstiče neafirmisane umetnike i one koji se nisu oprobali u umetnosti da istraže sopstvene kreativne potencijale i preoblikuju svoju realnost u formu performansa. Pored toga, Pesničenje trasira prostor za glas “druge strane” – skrajnute i nedovoljno vidljive grupe i pojedince različitih socio-kulturoloških pozadina: aktiviste i pasivne, ruralne i urbane, supkulturne i laboratorijske, garažne i kuhinjske. Ipak, Pesničenje je otvoreno i za već etablirane stvaraoce koji imaju hrabrosti i znatiželje da se sretnu sa riskantnim temama, nestašnom, angažovanom i neindiferentnom publikom i neobeleženim i nekonvencionalonim prostorima.

 

Izvor: Blic

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *