Objavljen drugi tom Ibzenovih drama

Predstavljanjem drugog toma “Izabranih drama” Henrika Ibzena u izdanju “Geopoetike” danas je završen projekat koji su zamislila dva prijatelja, osnivač ove izdavačke kuće Vladislav Bajac i prof. dr Ljubiša Rajić, šef Grupe za skandinavistiku na beogradskom Filološkom fakultetu.

U drugom tomu su drame “Gospa s mora”, “Heda Gabler”, “Graditelj Sulnes”, “Mali Ejlof” i “Jon Gaberijel Borkman”.

U predgovoru Grupa za skandinavistiku odaje priznanje “Geopetici” što je bila realizator projekta postaravši se da sve drame dobiju novi, moderan prevod a mnoge, koje su ranije igrane, bile su prevođene sa drugih jezika a ne sa originala kao što je sada slučaj.

Takođe, sledi tekst “U traganju za istinom” koji je potpisao reditelj Nebojša Bradić kao stručni redaktor a na kraju je, pored biografije Ibzena i esej “Umetnost je pružanje otpora” Mirne Stefanović i Sofije Kristensen.

Prevode ove knjige pomogla je agencija NORLA, koja pomaže afirmaciju skandinavske literature u svetu.

Da ovo nije samo omaž Rajiću, najbolje potvrđuju izvođenja već objavljenih ili onih koji su još čekali u rukopisu novih prevoda Ibzenovih drama u Srbiji.

Kako je navela Novakov Sibinović, u međuvremenu su izvedene “Graditelj Sulnes”, “Aveti”, “Gospa s mora”, “Lutkina kuća/Nora “.

Rajić je za Izabrana dela odabrao one koje su pisane između 1887. i 1899. godine.


izbor:
 Blic

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *