Mišel Uelbek preti novinarima Monda

Francuski Orvel Mišel Uelbek ponovo je u centru medijske pažnje, ovog puta zato što je pripretio redakciji „Monda”, koja je pre par nedelja počela da objavljuje seriju od šest tekstova o ovom kontroverznom francuskom piscu. Još u junu, kada su ga novinari uglednog pariskog dnevnika obavestili o nameri da o njegovom životu i ličnosti naprave istraživačku reportažu, pisac je odbio da s njima razgovara i javno je zatražio od izdavača i svojih prijatelja da bojkotuju „Mond”.

„ Ukoliko novinari budu uporni i nastave da se raspituju o meni, otpočnite sudski proces“, savetuje ih Uelbek i dodaje da su tužbe i presude „veoma unosan posao”.

Ovu poruku, kako u posebnom tekstu donosi pariski dnevnik, uporedo sa otpočinjanjem serijala o Mišelu Uelbeku, odaslao je na adrese nekim od „najtiražnijih figura” pariske tabloidne scene. Među njima je i nezaobilazni Bernar Anri Levi, miljenik francuskih tabloida, šampanjski filozof, kako njegovu sklonost ka spektaklima zovu ozbiljniji mediji.

Novinarka „Monda” Arijan Šmen, uprkos svemu, nastavila je sa svojim poslom, a sada otkriva da su mnogi njeni nesuđeni sagovornici poslušali pisca i odbili da razgovaraju s njom. Među onima koji su bojkotovali „Mond” su izdavači, urednici, filmadžije i pojedini akademici, dok je Uelbekova bivša partnerka Mari-Pjer Gotje jedanput pristala na razgovor, a kao razlog za otkazivanje sledećeg intervjua navela je zabrinutost za Uelbekovo zdravlje.

Do sada objavljeni tekstovi u „Mondu” opisuju međutim tamne i svetle strane Uelbekove ličnosti, a manje se bave ocenom njegovog književnog dela.

„On glumi žrtvu, predstavlja se kao osoba oprhvana patnjom, kojoj je umetnost omogućila da nadiđe svoju žalosnu sudbinu, a u stvari, Uelbek je postao pravi tiranin”, kaže jedan neimenovani prijatelj kome se „Uelbek uvek divio”. U prvom od šest nastavaka serijala „Šest života Mišela Uelbeka” novinarka odlazi u jedan oblakoder u pariskoj kineskoj četvrti gde sada živi najprodavaniji francuski pisac i dobitnik najviših priznanja, među kojima je i nagrada „Gonkur” (2010). Za sada nema novih spektakularnih detalja o njegovom liku.

„Mond”, međutim, otkriva da je Uelbek najavio da će dati intervju desničarskom nedeljnom dodatku „Figaroa”, koji je svojevremeno u knjizi polemika „Neprijatelji javnosti” napisanoj zajedno s Bernar Anri Levijem nazvao običnom novinarskom krpom.

Uelbeku nije prvi put da preti i zastrašuje novinare. Denis Demonpion objavio je 2005. godine „Uelbekovu neautorizovanu biografiju” pošto je prethodno odbio Uelbekov predlog da njegove primedbe na tekst budu uključene kao fusnote u ovu knjigu. Ta biografija otkriva, između ostalog, da je Uelbek dve godine stariji nego što je tvrdio, i da mu je majka, s kojom je bio u teškoj svađi, u to vreme još bila živa, iako je on tvrdio da je mrtva.

Predviđa se da će rat između novinara „Monda”, jednog od retkih dnevnih listova koji još pokušava da održi nivo u profesiji, i Mišela Uelbeka trajati do iscrpljenja. Pariski list prepoznaje umetnički kvalitet najčitanijeg francuskog pisca, ali brani svoje pravo da opiše njegovu protivrečnu ličnost. Tek će se pokazati koliko će redakciju koštati odbrana ovog profesionalnog prava. I koliko će Uelbek i njegovi prijatelji biti na dobitku.

izvor: politika.rs

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: