Dopusti mi da budem Rom: Pola veka filma „Skupljači perja“ u Poletu

U nedelju, 16. jula od 20h u Galeriji Polet (Cetinjska 15) održaće se veče povodom pedesetogodišnjice jednog od najznačajnijih ostvarenja srpske i svetske kinematografije, filma „Skupljači perja“ Aleksandra Petrovića, zamišljeno kao multimedijalni događaj posvećen, pre svega, Petrovićevom kultnom filmu, ali i akterima romske umetničke scene. Veče će voditi Dragoljub Acković, zamenik direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije, autor nekoliko knjiga i brojnih tekstova posvećenih romskoj problematici u domaćim i stranim naučnim časopisima, ali i nekadašnji urednik romskog programa na Radiju Beograd.

Program će, takođe, obuhvatiti projekciju kratkog  filma „Crvenkapa“ Zorana Tairovića, multimedijalnog umetnika. Zasnovan na poštovanju kulturnih različitosti, ovaj eksperimentalni film iz 2009. godine potvrđuje postojanje umetničke vrednosti i saradnje Roma i Evrope. Tairović će, pored svog rada, publici predstaviti i lične stavove prema Petrovićevom stvaralaštvu. Izbor iz romske narodne poezije čitaće glumica Aleksandra Milojković Novikova i novinarka Radio Televizije Srbije Una Beriša. U muzičkom delu nastupiće Mila Kuznjecova i Baja Saitović. Specijalni gost biće glumica Olivera Katarina.

Ulaz je besplatan.

Program se realizuje u saradnji sa Kancelarijom za ljudska I manjinska prava, kao i sa nezavisnim kustosom Gregom De Cuirom.

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: