Dejan Ilić dobitnik nagrade “Meša Selimović”

[dropcaps round=”no”]N[/dropcaps]agrada “Meša Selimović” za knjigu godine za 2017. godinu, koju dodeljuje Kompanija “Novosti”, pripala je Dejanu Iliću za pesničku knjigu “Dolina Plistos” u izdanju Narodne biblioteke “Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva, saopšteno je danas u Vukovoj zadužbini.

U ovogodišnjem Velikom žiriju “Večernjih novosti” za knjigu godine učestovalo je 59 istaknutih književnih kritičara, teoretičara i književnih istoričara.

Kritičari su ovoga puta predložili 112 knjiga, a Ilićeva “Dolina Plistos” je dobila 19 glasova.

Ovo je 12. pesnička knjiga ovenčana nagradom “Meša Selimović”, a prestižno priznanje za knjigu godine do sada su dobila 34 pisca, pri čemu je četiri puta nagrada deljena na ravne časti.

Rodjen u Travniku 1961. Dejan Ilić od 1969. živi u Beogradu, gde je završio studije italijanskog jezika i književnosti. Objavio je pesničke knjige “Figure” (1955), “U boji bez tona” (1998), “Lisabon” (2001), “Dunavski put” (2003), “Kvart” (2005), “Iz vikenda” (2008) i “Katastar” (2013).

Dobio je nagrade “DJura Jakšić” i “Branko Miljković”. Autor je niza prevoda savremenih italijanskih pesnika (Čezare Paveze, Bartolo Katafi, DJordjo Oreli, Valerio Magreli, Umberto Fjori, Fabio Pusterla…), Antologije novije italijanske poezije “Telo i pogledi”. Prevodio je i francuske pisce Žana Bodrijara i Filipa Žakotea.

Za prevodilaštvo dobio je nagradu “Miloš N. DJurić”. Dugo je bio slobodni umetnik, a od skoro je zaposlen na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Nagradu “Meša Selimović”, koju su osnovali Dragan Bogutović i Ognjen Lakićević, čine skulptura sa likom velikog pisca, Povelja i novčani iznos.

izvor: Tanjug

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *