Vladimir Tabašević pobednik konkursa “Biber” za kratku priču o pomirenju

Žiri regionalnog Konkursa za kratku priču Biber, na temu: pomirenje – u kontekstu zaostavštine ratova i nasilja u zemljama bivše Jugoslavije, posebno od 1991. godine, doneo je odluku da tri nagrađene priče budu:

treća nagrada: Limbo u letnjem periodu, Slađane Ljubičić iz Novog Sada,
druga nagrada: Kristalna vaza, Nadie Geras iz Zagreba i
prva nagrada: Rat, Vladimira Tabaševića iz Beograda.

Članovi žirija Faruk Šehić, pisac iz Sarajeva, Doruntina Basha, dramska spisateljica iz Prištine i Bojan Krivokapić, pisac iz Novog Sada, od pristiglih priča odabrali su 25 koje se svojim kvalitetom izdvajaju i time zaslužuju da budu objavljene u višejezičnom zborniku.

Žiri je izrazio zadovoljstvo kvalitetom pristiglih priča, njihovom poetičkom raznovrsnošću, te visokim stupnjem svesti o kompleksnosti zadate teme. Tri nagrađene priče se izdvajaju svojim ujednačenim glasovima, a različitim pristupima pitanju pomirenja, naročito prvonagrađena, kao i suverenim vladanjem književnim postupkom, literarnošću i jasnom političkom porukom.

Konkurs je organizovao Biber tim (Jasna Dimitrijević, Ivana Franović, Aleksandra Bogdanovska i Katarina Milićević) u saradnji sa Centrom za nenasilnu akciju Sarajevo-Beograd i bio je objavljen u martu 2015, a drugi Biber konkurs je najavljen za 2017. godinu.

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: