Šta čitaju oni koji pišu: Vladimir Arsenić Ne bih voleo da sam na pustom ostrvu, još manje u zatvoru, ali ako bih morao da nosim nešto, onda bih nosio Rablea u Vinaverovom prevodu, odlučio se književni kritičar Vladimir Arsenić, govoreći o omilljenim knjigama i piscima.

Vladimir Arsenić foto: Youtube/Gradska narodna biblioteka Žarko Zrenjanin

Vaše najranije sećanje na knjigu i čitanje?

Zapravo na slušanje knjige i/ili priča. Kad je mojoj majci dosadilo da meni i bratu čita pred spavanje, kupila je dve ploče s pričama – jedno je bio Mač u kamenu, a druga Pinokio. Slušali bismo to pred spavanje. A čitanje možda dve slikovnice s odlomcima romana Tom Sojer, obožavao sam ih.

Koju knjigu biste nazvali knjigom vašeg odrastanja?

Obožavao sam knjige o dečjim družinama – Sinji galeb, Peru Kvržicu, Dečake Pavlove ulice, ali iznad svih Orlovi rano lete.

Kom piscu/spisateljici (ili knjizi) se redovno vraćate i zašto?

Iz sentimentalnih razloga Selindžerovom Lovcu u žitu, a iz estetskih Floberovim romanima Madam Bovari i Sentimentalno vaspitanje.

Knjiga koju nikako niste uspevali da pročitate do kraja?

Vergilijevu smrt Hermana Broha. Ne znam zašto, ali ostao sam negde oko polovine i nikad dalje od toga. Možda jednog dana.

Knjiga koju biste voleli da je nikada niste pročitali?

Premda nije nužno grozna knjiga, ali sećam se da sam mrzeo Rusoove Ispovesti. Skoro osamsto strana čistog mučenja. Ali sam je štreberski završio.

U svetu kojeg književnog dela biste voleli da živite?

U svetu Čarobnog brega

U kojim situacijama zažalite što nemate knjigu pri ruci?

Kad čekam predugo u čekaonicama. Uvek pomislim da bi trebalo da ponesem knjigu, ali se nadam da neću imati vremena za čitanje. Ispostavi se najčešće da vremena ima napretek.

Da imate svoju izdavačku kuću, koju knjigu, ili kojeg pisca/spisateljicu biste prvo objavili?

Srđan Srdić i ja imam svoju izdavačku kuću 🙂 Sve knjige koje smo objavili smo želeli da objavimo, ali da smo imali priliku da radimo samo ono što nas dvojica volimo pre drugih onda Beket, Flober, Gogolj…

Koju knjigu biste voleli da ste vi napisali?

Voleo bih da sam napisao Vetar u vrbaku Keneta Grejema. Čisto uživanje. Knjiga za decu, koja, naravno, prevazilazi žanr.

Opšteprihvaćeno remek-delo koje vam se nije svidelo? I zašto?

Očigledno Broh. Bio mi je dosadan. Nikako nisam mogao sebe da nateram.

Za koje knjige (autora/ku) mislite da ste ih otkrili prekasno?

Mislim da ne postoji nešto tako kao otkriti knjigu prekasno. Sve dok me oči i mozak služe ništa nije prekasno. Možda je prekasno da se ozbiljno bavim nekim sportom ili nešto da studiram, ali za knjige nije nikad.

Da možete da priredite večeru za pet pisaca/spisateljica, bez obzira na to odakle su i da li su vaši savremenici, ko bi se našao za stolom? 

Nikolaj Gogolj, Fransoa Rable, Gistav Flober, Džejms Džojs i Danilo Kiš. Mislim da bi to bila opasna pijanka koja bi se u najmanju ruku završila tučom.

Kako obeležavate zanimljive delove u knjizi: beleške na marginama, “uši”, podvlačenje markerima ili…? 

Dok sam bio na fakultetu pisao sam po svojim knjigama, ali danas najčešće pravim beleške na papirićima ili u telefonu. 

Koju biste knjigu poneli na pusto ostrvo, a koju na odlužene doživotne zatvorske kazne?

Ne bih voleo da sam na pustom ostrvu, još manje u zatvoru, ali ako bih morao da nosim nešto onda bih nosio Rablea u Vinaverovom prevodu. 

Šta trenutno čitate?

Trenutno čitam Persopolis Mardjan Satrapi. Nikako da mi ta grafička novela dopadne šaka i sad sam konačno stigao do nje u integralnoj verziji. Zaista fantastično štivo.

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: