Zašto je umetnik Džesi Ingland isfotokopirao elektronsku knjigu “1984”? Američki umetnik Džesi Ingland je odlučio da isfotokopira Orvelovu 1984 sa ekrana svog Amazon Kindle e-readera, iz protesta protiv postupanja ove kompanije.

Na Glifu smo već prenosili vesti o sukobu koji postoji između najveće e-kompanije koja je počela kao online prodavnica knjiga Amazona i tradicionalnih književnih izdavača, koji se osećaju ugroženi monopolom ove kompanije na digitalnom tržištu, kako Amerike tako i Evrope.

S tim u vezi, američki umetnik i Džesi Inglang napravio je projekat pod imenom “E-book backup” – on je fotokopirao ekran svog e-readera (mala je verovatnoća da je slučajno odabrao da taj rider bude marke Amazon Kindle), kako bi napravio fizičku kopiju elektronske knjige.

Da stvar bude još simboličnija i upečatljivija, roman koji je ovaj umetnik odabrao da “dedigitalizuje” je kultni klasik Džordža Orvela 1984.

Na svom sajtu, Ingland objašnjava zašto se odlučio baš za taj roman i odakle mu ideja za ceo projekat: “Godine 2009, nekim korisnicima Amazon Kindla su iz njihovih e-readera izbrisani Orvelovi romani “1984” i “Životinjska farma”, bez prethodnog obaveštenja ili njihove saglasnosti; konkretno, kopije ovih romana su bile u ponudi izdavača koji nije imao na njih prava. Pošto su korisnici javno progovorili o tome kako su im e-knjige oduzete bez njihovog odobrenja, Amazon im je kasnije reinstalirao te naslove ili im je ponudio poklon kartice kao kompenzaciju za neugodnost, i obećao je da u budućnosti nikada neće tako nešto ponoviti.”

Projekat umetnika Džesija Inglanda "E-Book backup"

Kao da Inglandu nije bilo dovoljno što je isfotokopirao ekran svog e-čitača, te fotokopije je posle toga skenirao i ponovo ih ubacio u svoj Amazon Kindle. Prilično apsurdan i simboličan zaokret u projektu, koji se može tumačiti kao revoltirano-paranoičan odgovor na mešanje u ono što je kupovinom potrošač pretvorio u privatno vlasništvo. Sa druge strane, ovim činom svoju biblioteku Ingland je uvećao za jednu knjigu koju je praktično sam dizajnirao i izdao.

Priredio: Danilo Lučić

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: