Stevan Tatalović 57. dobitnik Brankove nagrade

[dropcaps round=”no”]O[/dropcaps]dluku o dobitniku 57. Brankove nagrade doneo je žiri u sastavu Marija Šimoković, Branislav Živanović i Stevan Bradić (predsednik).

Žiri je razmatrao 12 naslova pristiglih na konkurs, a u najuži izbor uvrstio je knjige “Šav” Marka Kragovića (Kulturni centar Vrbas, Novi Sad, 2016), “Čarli” (Studentski kulturni centar, Kragujevac, 2016) i “Ustupanje mesta” Stevana Tatalovića.

Članovi žirija su konstatovali da je tokom protekle decenije mladim pesnicima postalo sve teže da dođu do prilike da objave svoju prvu zbirku.

Gašenje izdavačkih preduzeća koja su podržavala stvaralaštvo novih glasova dovelo je do, kako je primetio žiri, do smanjenog polja mogućnosti da se artikulišu percepcija i zahtevi čitave jedne generacije.

Jedina mesta na kojima je to ostalo moguće su lokalni nagradni konkursi za objavljivanje prve zbirke, o čemu svedoči i broj zbirki koje poslednjih godina pristižu na konkurs za Brankovu nagradu.

Prva zbirka pesama Stevana Tatalovića (1987, Beograd) “Ustupanje mesta” predstavlja, prema oceni žirija, “najsnažniji glas prošlogodišnje produkcije, glas koji je relativno jasno artikulisan i pozicioniran u vremenu i prostoru u kome se javio”.

Tatalović se u svojoj zbirci poezije bavi aktuelnim društvenim problemima, postavljajući pitanje ustrojstva dobre zajednice, društvene dinamike i uloge pesničkog govora u ovoj dinamici.

Pesnik, kako stoji u obrazloženju, kritički sagledava jugoslovensko, srpsko i evropsko nasledje, u kulturnom, političkom i ekonomskom smislu i suočava čitaoce sa svetom kasnog kapitalizma, u kome se poslednji ostaci socijalne države gube pred zahtevima krupnog kapitala, u kome su klasne nejednakosti sve veće, a tenzija izmedju centra i periferije omogućava blagostanje jednoj grupi ljudi, dok drugu izlaže različitim oblicima nasilja, primoravajući ih da napuste svoje zemlje porekla i da se zapute ka zidinama “tvrdjave Evrope”.

“Pesnička reč u Tatalovićevoj zbirci predstavlja intervenciju u opisanom ustrojstvu zajednice, zasnovanu na uverenju u jednakost svih ljudi, koje pesnika postavlja pred zadatak da ono što je vidjeno prenese upravo kao što je vidjeno, bez redukcije, uprkos svesti o ograničenosti dometa i snage ovakvog govora u savremenom kontekstu”, istakao je žiri uz ocenu da Tatalovićevo pesništvo predstavlja značajan novi glas u srpskoj književnosti.

Nagrada će dobitniku biti uručena 29. avgusta u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu, u okviru 12. Medjunarodnog novosadskog književnog festivala.

izvor: blic.rs

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: