Proslava stogodišnjice Kortasarovog rođenja u “Servantesu”

Institut Servantes u Beogradu obeležava nizom manifestacija sto godina od rođenja Hulija Kortasara, međunarodno priznatog argentinskog pisca koji je se smatra jednim najzlasužnijih za preporod kreativne proze u XX veku, pogotovo kratke priče, kako u strukturi, tako i u upotrebi jezika.

Pod zajedničkim nazivom „Godina Kortasar 2014.“, organizovaće se niz aktivnosti posvećenih stogodišnjici rođenja poznatog argentinskog pisca.

Institut Servantes i ambasada Argentine, u saradnji sa udruženjem ULUPUDS, priredili su izložbu „Godina Kortasar 2014“ koja je otvorena u sredu, 2. jula i u kojoj učestvuje 35 odabranih autora inspirisanih Kortasarom. Ova grupna izložba nastala je kao rezultat otvorenog konkursa za umetnike sa prebivalištem u Srbiji, a moći će da se poseti do 15. septembra.

Film “Priče o kronopijima i famamaHulia Luduenja iz 2013. biće prikazan 10. jula u 19 časova u Institutu. U ovom animiranom filmu, Kortasarove priče smeštene su u jednom kinematografskom kolažu koji slikaju najznačajniji argentinski slikari poput Karlosa Alonsa, Patrisija Bonte, Krista i Rikarda Esposita, između ostalog.

Dokumentarac “Kortasar” Tristana Bauera iz 1994. godine biće prikazan 15. jula, u 19 časova. Autor objašnjava da je u ovom dokumentarnom filmu  pokušao da Kortasarovoj biografiji pristupi kao da je nastala od same naracije autora „Školica.“ Pred objektivom, Kortasar postaje sopstveni protagonista: njegov lik jednak je njegovim mislima.

Okrugli sto pod nazivom “Jazzuela: muzika, život i priče Hulija Kortasara” sa temom piščeve strasti ka džez muzici biće održan 17. jula u 19 časova. Ta Kortasarova muzička strast je, prema nekima, imala do te mere uticaj na njegovo književno stvaralaštvo da se njegov stil, slobodan i improvizujuć, može smatrati odrazom sastavnih elementa džeza. U sklopu okruglog stola biće upriličena projekcija fotografija, mate i džez muzika.

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *