Preminuo književnik Miroslav Josić Višnjić

Ugledni književnik Miroslav Josić Višnjić preminuo je danas u Beogradu, posle teške bolesti, u 69. godini, saopštila je njegova porodica.

Josić Višnjić je bio vrlo produktivan pisac. Kod drugih izdavača i o svom trošku objavio je, u više izdanja, tridesetak knjiga (oko stotinu hiljada primeraka).

Među njima su romani „Češka škola”, „Pristup u svetlost”, „Odbrana i propast Bodroga u sedam burnih godišnjih doba”, „Pristup u kap i seme”, „Svetovno trojstvo”, „Pristup u počinak”, „Roman bez romana”, „Dok nas smrt ne rastavi”, „Stablo Marijino”, „Baron iz šaraga”.

Objavio je više knjiga pripovedaka, pesama, zbirke razgovora, prepiske i drugih tekstova i prevođen je na više jezika.

Dobitnik je NIN-ove, Andrićeve i drugih nagrada i nacionalnog priznanja za vrhunski doprinos kulturi.

Rođen je 15. decembra 1946. u Staparu (Bačka). U rodnom mestu završio je osnovnu školu, a Učiteljsku školu u Somboru. Na Filološkom fakultetu u Beogradu apsolvirao je na Katedri za opštu književnost i teoriju književnosti.

Dugo je honorarno radio kao lektor, korektor i tehnički urednik u raznim izdavačkim kućama, listovima i časopisima. Bio je sekretar lista „Student” (generacija ’68, do smene redakcije), urednik časopisa „Relations”.

Bio je zaposlen u Srpskoj književnoj zadruzi. Pokrenuo je biblioteku „Novi Albatros”.

Među prvima je počeo privatno izdavanje knjiga u „Književnoj fabrici MJV i deca”.

Ispraćaj i opelo Miroslava Josića Višnjića održaće se u 10 sati u četvrtak na Novom groblju, a sahrana će biti održana sutradan u rodnom mestu Stapari.

izvor: politika.rs

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *