Otvaranje izložbe “Umetnost je mrtva! Živela umetnost!”

U Digitalnoj galeriji Kolarčeve zadužbine biće otvorena izložba grupe Kolektiv_digital – Umetnost je mrtva! Živela umetnost!, u četvrtak 11. maja u 19h.

U projektu „Umetnost je mrtva! Živela umetnost!“ grupa Kolektivi_digital, fokusirajući se na klasičnu umetnost, odnosno slikarstvo, i na mogućnosti koje nude digitalni mediji, odlučila se za video rekonstrukciju deset slikarskih dela iz različitih epoha značajnih za slikarsku umetnost. Bez traženja novih tema i sadržaja, fokusirajući se na portrete, predstavljamo umetnost iz prošlog vremena u novom formatu koji nam daje mogućnost za različito tumačenje.

– Napravili smo biološku periodizaciju likovne umetnosti: rađanje, zrelost i smrt i odatle smo preuzeli i koncept za naš rad u kome deset dela prikazuju hronologiju života – od rađanja, preko sazrevanja, starenja i smrti – najavljuju organizatori.

“Video reprodukcija slika nudi novi doživljaj naslikanih/snimljenih portreta. Iako nepokretni, naši modeli su živi. Zabeleženo je njihovo disanje, suptilno žmurenje, promene položaja tela kako prolazi vreme, njihove facijalne ekspresije i reakcije na prostor u kome se nalaze, okruženi nameštenom scenografijom i izloženi ispred objektiva da bi kasnije bili izloženi pred svojom publikom, svesni svog postojanja i dostojni svog zadatka. Za sama dela je važna svaka sekunda življenja u telu, na primer, Fride ili Vistlerove majke. Svesni da publika ne može kompletno da se kontroliše, našim delima smo pokušali da vratimo makar deo prava na kontrolu koju im je daljinski upravljač oduzeo.”

Grupa Kolektiv Digital se oformila u 2015. godine za vreme master studija iz digitalnih umetnosti na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu. Ovo je njihov prvi zajednički projekat, prvi put izložen u Galeriji 12Hub u julu 2015, u sklopu godišnje izložbe studenata digitalnih umetnosti pri FMK-u.

Izložba će za posetioce biti otvorena do 18. maja u periodu od 12 do 19:30. Ulaz je slobodan. Više informacija možete dobiti na fejzbuk iventu.

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: