Održano čitanje poezije za palestinskog pesnika osuđenog na smrt

SHARE:

Sinoć je u KC Gradu održano pesničko veče u znak podrške Ašrafu Fajadu (Ashraf Fayad), pesniku palestinskog porekla kojeg je 17. novembra sud u Saudijskoj Arabiji osudio na smrt zbog bogohuljenja i navodnog propagiranja ateizma u pesničkoj knjizi „Uputstvo iznutra”.

Dvadesetak pesnikinja i pesnika je u punom prostoru KC Grada čitalo svoje stihove, a u sklopu globalne akcije podrške Fajadu, koja je sinoć održana širom sveta. Ova inicijativa je potekla od pesnikinje Dragane Mladenović.

Ovaj događaj je na svetskom nivou inicirao Internationales Literaturfestival Berlin.

Peticiju za ukidanje smrtne kazne ovom pesniku dosad je potpisao veliki broj pisaca, intelektulalaca, građana i PEN centara.

Palestinski pesnik, umetnik i kustos Ašraf Fajad (35) je osuđen na smrt dekapitacijom, a u skladu sa šerijatskim zakonom Saudijske Arabije protiv blasfemičnosti i ateizma.

Amnesty International UK navodi da tokom celog sudskog procesa Fajad nije imao pristup svom advokatu, što je očigledno kršenje međunarodnih zakona, kao i narodnih zakona Saudijske Arabije.

Neki od razloga koji se navode kao uzroci Fajadovog hapšenja i smrtne presude jesu lični spor sa jednim drugim umetnikom, koji je doveo do lažnih optužbi za „odbacivanje religije i destruktivne misli“.

Nekolicinu Fajadovih pesama iz sporne zbirke „Uputstvo iznutra“  u prevodu Mone Karim možete pročitati ovde.