Novo izdanje „Kuvarovih kletvi“ Srđana Tešina

Novo izdanje najpoznatijeg romana Srđana V. Tešina „Kuvarove kletve i druge gadosti“ objavljeno je sredinom sedmice u izdanju Arhipelaga, u ediciji „Zlatno runo“. 

Tešinov roman „Kuvarove kletve i druge gadosti“ je snažna i uzbudljiva priča o zločinu i strasti, ljubavi i kazni u svakodnevici i istoriji naših dana.

Smeštena u stvarni i simbolički Mokrin na severu Banata, priča Tešinovog romana postaje jedna od najupečatljivih metafora srpske književnosti o poslednje dve decenije našeg života.

Počinjući kao porodični roman, „Kuvarove kletve i druge gadosti“ vrlo brzo postaju nesvakidašnja kritika društva i savremene, istorijom opterećene egzistencije, ali i provokativno romaneskno istraživanje ljudske psihologije.

Glavni junak romana je Pavle, ratni fotograf koji je obišao gotovo sve ratove koje su obeležili moderno doba, od Iraka preko Bosne i Kosova do Avganistana, da bi se sa najsnažnijim izlivima strasti i zločina, ljubavi i mržnje, opsesivne potrebe za drugim i perverzije suočio usred svoje porodice.

Roman „Kuvarove kletve i druge gadosti“ Srđana V. Tešina poseduje dinamiku i snagu najuzbudljivijeg trilera kao knjiga koja vas ne ostavlja na miru ni dok je čitate, ni kada je pročitate.

Za ovaj roman autor je dobio stipendiju „Borislav Pekić“.

Roman „Kuvarove kletve i druge gadosti“ preveden je na slovenački i makedonski jezik. Po odlomcima ovog romana mađarski umetnik Geza Ric nacrtao je istoimeni strip.

 

Izvor: B92

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: