Kurt Vonegat: 8 pravila za pisanje dobre priče Poznati američki pisac Kurt Vonegat daje 8 duhovitih i sumanutih, ali korisnih saveta za sve one koji žele da se bave pisanjem.

Kurt Vonegat, ratni veteran, koji je preživeo brutalno bombardovanje Drezdena pred kraj II sv. rata, i autor širom sveta poznatih knjiga “Doručak za šampione”, “Kolevka za macu” i “Klanica broj 5”, sastavio je svojevremeno listu od 8 pravila kojih bi, ukoliko želite da napišete zanimljivu i kvalitetnu priču, trebalo da se pridržavate. Oni koji poznaju njegovo stvaralaštvo mogu da provere da li ih se on sam pridržavao:

1.Trošite vreme potpunog stranca na način da on ili ona nikada ne pomisle da je to vreme potraćeno.

2. Pružite čitaocu makar jednog junaka za koga će moći da navija.

3. Svaki junak bi trebalo da nešto želi, čak i ako je u pitanju samo čaša vode.

4. Svaka rečenica mora da radi jednu od ove dve stvari – ili da otkriva junaka ili da unapređuje radnju.

5. Počnite što je bliže moguće kraju.

6. Budite sadista. Bez obzira koliko su slatki i nevini vaši glavni junaci, neka im se događaju grozne stvari – ne bi li čitalac mogao da vidi od čega su.

7. Pišite s namerom da zadovoljite jednu osobu. Ako otvorite prozor i vodite ljubav sa svetom, da tako kažem, vaša priča će dobiti upalu pluća.

8. Pružite vašim čitaocima što je više moguće informacija, što pre. Dovraga sa neizvesnošću. Čitaoci bi trebalo da imaju tako celovito shvatanje onoga šta, gde i zašto se događa radnja, da mogu sami da završe priču, za slučaj da bubašvabe pojedu par zadnjih stranica knjige.

Izvor: brainpickings.org
Prevod: Danilo Lučić

 

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: