Iran za bojkot Sajma knjiga u Frankfurtu zbog Salmana Ruždija

Iransko Ministarstvo kulture kritikovalo je juče prisustvo britanskog knjiženika Salmana Ruždija na Sajmu knjiga u Frankfurtu i najavilo da će Iran verovatno bojkotovati tu manifestaciju, javila je agencija Irna.

Kada smo čuli da će Ruždi doći na sajam, uputili smo protestno pismo organizatorima i zatražili od drugih muslimanskih zemalja da to isto učine – izjavio je zamenik iranskog ministra kulture Abas Salehi. 

Prema njegovim rečima, Iran će narednih dana pokušati da “ubedi” organizatore sajma da promene stav, jer u protivnom postoji mogućnost da ta zemlje bojkotuje tu kulturnu manifestaciju, koja se održava od 14. do 18. oktobra.

– Organizatori sajma su ove godine izabrali temu o slobodi izražavanja, a pozvali su osobu koja vređa naša verovanja… Uvrede Salmana Ruždija i nekih karikaturista predstavljaju kršenje slobode izražavanja – dodao je Salehi, aludirajući na karikature proroka Muhameda.

[alert type=”e.g. warning, danger, success, info”]Fatva i dalje na snazi – Salman Ruždi je u Velikoj Britaniji bio primoran da se skriva celu jednu deceniju otkad je iranski ajatolah Homeini 1989. izdao verski dekret (fatvu) kojom je naredio vernicima da ubiju pisca zbog navodne uvrede islama u romanu “Satanski stihovi”. Homeini je tada obećao nagradu od četiri miliona dolara za Ruždijeve ubice. Iranska vlada je 1998. saopštila da ne podržava fatvu, ali i da je ne povlači. Homeinijev naslednik, Ali Hamenei, izjavio je 2005. godine da je Ruždi (68) otpadnik koji bi mogao da bude ubijen. Bivši iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je 2007. godine da je fatva i dalje na snazi.[/alert]

 

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: