Dnevne sobe ljudi sa književne scene Njujorka 1995, fotografije Dominik Nabokov Fotografkinja Dominik Nabokov objavila je 1998. foto-knjigu, prvi deo trilogije, o enterijerima dnevnih soba njujorških pisaca i spisateljica, kritičara i kritičarki, teoretičara i teoretičarki…

Norman Majler (foto: Dominik Nabokov)

U New York Living Rooms se ne radi baš o dekoraciji enterijera. Iako predstavlja specifičan stilistički i estetski pristup, iznad svega to je dokument. Bez premeštanja, bez dodavanja buketa, bez upotrebe reflektora. Pristupala sam dnevnim sobama kao što pristupam ljudima koje fotografišem: pravim portrete koji su najbliže moguće realnosti.

Uvek sam zagovarala fotografiju u kojoj se ne upotrebaljava mnogo opreme; ako mogu da izbegnem strobove, bliceve, čak i tronošce, uradiću tako. Verujem u pokretljivost. Za ovu knjigu sam koristila film Polaroid Colograph tip 691, koji daje gotov kolor pozitiv u roku od četiri minuta (tačno koliko mi je potrebno da skuvam jaja) – kakvo je uzbuđenje i olakšanje imati odmah gotove rezultate! Retko kad je kolor fotografija medij koji pruža zadovoljstvo – ili previše lepa ili previše ružna, a uglavnom banalna. Kod ovog konkretnog filma mi se sviđaju nasumične, ekscentrične boje. Kolor tonovi ne menjaju efekat koji ostavlja slika.

Ovaj lagani, nemametljivi i brzinski pristup fotografisanju, sa svojim nasumičnim i trenutnim rezultatima, pružio mi je divni osećaj detektivskog voajerisanja. Lako sam mogla da nastavim dalje, da godinama otvarama vrata njujorških stanova – kakva zabava!

Nažalost, to je izgleda nemoguće – ovaj film više ne postoji.

Dominik Nabokov, Njujork, 17. jun 1998.

1. Josif Brodski
3. Fransoaz Žilo
4. Elizabet Hardvik
5. Alen Ginzberg
6. Suzan Sontag
7. Suzan Majnot
8. Džon Hajlpern

Izvor: lithub.com

Pogledajte i šta su nebografije tj. fotografije koje je Strindberg pravio fotografije neba bez foto aparata, kao i fotografije Alena Ginzberga na kojima je ovekovečio bitničku generaciju.

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: