Dejan Aleksić dobio priznanje Međunarodne biblioteke za decu u Minhenu

Knjiga Dejana Aleksića “Koga se tiče kako žive priče” u izdanju Kreativnog centra dobila je oznaku WhiteRaven za 2015. godinu i našla u se katalogu Međunarodne biblioteke za decu u Minhenu, u kojem se preporučuju najbolje knjige za decu i mlade iz celog sveta.

Priznanje doživljavam kao potvrdu da je moja knjiga priča za decu postigla cilj, a on je, pre svega, ukazivanje na važnost čitanja, na značaj knjige kao medija. Nastojao sam da ona bude inovativna, začudna, pustolovna i da poseduje svojstva igračke. Sve su to odlike koje od knjige očekuje današnji mladi čitalac – dete koje živi u svetu brzih i zavodljivih medija. Činjenica da je poslednji put neka knjiga iz Srbije na tom prestižnom spisku bila pre čak devet godina primorava nas na zapitanost o tome koliko se u našoj kulturi neguje i podstiče dobra književnost za decu, ima li je i, ako je ima, zašto je bezmalo nevidljiva – kaže Aleksić.

Žiri je u obrazloženju naveo da se posebno ističe način na koji autor pričama daje ljudske osobine. Priče dobijaju moć govora, razgovaraju s piscem, a on sam se u živim pričama obraća čitaocima i dovitljivo ih uvodi u svet književnosti i njenih osobenosti – naveo je žiri.

Ne smemo zaboraviti da dete koje se formira kao dobar čitalac kasnije to ostaje i kao odrastao čovek. Upućenost dece na kvalitetnu književnost jedan je od preduslova da se od njih stvore misleći ljudi. Mislim da je to našem društvu sudbinski potrebno – kaže, za “Novosti”, Dejan Aleksić, povodom priznanja za knjigu “Koga se tiče kako žive priče”, u izdanju “Kreativnog centra”.

Knjiga “Koga se tiče kako žive priče” dobila je nagradu Beogradskog sajma knjiga za najbolju dečju knjigu u 2013. godini, kao i nagradu Srebrno Gašino pero za najduhovitije literarno ostvarenje za decu objavljeno u 2013.

izvor:novosti.rs

Prijavi se za Glif obaveštenja

Pratite nas i nepropusti nove sadržaje na našem portalu


Tagged: